niedziela, 7 czerwca 2015

Kotlety z czerwonej fasoli.

- półtorej  szklanki  ugotowanej czerwonej fasoli
- marchew
-  kawałek selera
-  kawałek pora
- ćwiartkę czerwonej papryki
-  szczypiorek, koperek
-  łyżka koncentratu pomidorowego
-  2 łyżki oliwy 
- sól, pieprz, majeranek, czosnek,
- płatki kukurydziane i ziarna ( z dyni i słonecznika) do panierowania
- olej do smażenia

Fasolkę namoczyć na ok.12 godzin, następnie ugotować .Wystudzoną  przepuścić przez maszynkę lub przez praskę.
Warzywa obrać,  cienko pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, krótko poddusić na oliwce, dodać drobno pokrojony szczypiorek i koper, koncentrat i zmieloną fasolę,  wymieszać, przyprawić do smaku.
Z masy formować kotlety, obtoczyć w panierce z pokruszonych płatków i ziaren.
Smażyć na złoty kolor.
Podawać z surówką.


Brak komentarzy: