niedziela, 14 czerwca 2015

Zupa owocowa z czereśni.

-  miseczka czereśni
-  garść truskawek
-  kilka poziomek
-  sok z cytryny
- 2 szklanki  mleka sojowego( migdałowego lub kokosowego)
- ok. 2 szklanki wody
- cukier brązowy wg. uznania
- płaska łyżka mąki pszennej
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Czereśnie umyć ( można wydrylować choć niekoniecznie) zagotować, dodać sok z cytryny a po 3-5 min. dodać truskawki i poziomki, zagotować. 
Zupa- kompot ma mieć dość kwaśny smak, bo inaczej może się zważyć po dodaniu mleka, z tego powody również dosładzam ją na koniec. Owoce powinny być ugotowane ale jędrne.
 Do zupy można dodać listki świeżej mięty.
 Obie mąki rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, połączyć z pozostałym mlekiem i wlać do gotującej się zupy, gotować ok 2 minuty, mieszając.
 Po zagotowaniu dosłodzić do smaku i pozostawić chwilę pod przykryciem, by nabrała intensywności.
Przed podaniem przybrać świeżą  miętą lub owocami.

Mąkę można zastąpić budyniem, a czereśnie innymi owocami,mogą  to być np.wiśnie, śliwki.
 Zupę można podawać na ciepło z makaronem lub na chłodno ( bez makaronu :).


Brak komentarzy: