- 45 dag mąki
- 2 lyzki cukru
- 3 łyżki miodu z mniszka
- kostka wegańskiej margaryny
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu winnego
- łyżeczka kakao
- 3 łyżki płatków owsianych (zalanych gorącą wodą i wystudzonych- napęczniałych:)
Składniki oprócz kakao połączyć i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao rozmieszane w odrobinie wody lub mleka zagnieść by uzyskać jednolity kolor.
Rozwałkować każdą porcję na wielkość średniej tortownicy, upiec podkładając papier ( pow temp.190 st.C ok.25-30 mim).
masa :
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej (zamiast mąki ziemniaczanej i pszennej możemy dać 2 budynie waniliowe)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- szklanka wiórek kokosowych
- pół szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju
Wiórki i orzechy zmielić oddzielnie w młynku. Wiórki zalewam wrzącą wodą, by uzyskać bardzo gęstą masę.
Gotuję budyń, wystudzam.
Ucieram mikserem wiórki, orzechy, olej, dodaję wystudzony budyń i cukier puder.
Kładę kruchy biały spód w tortownicy.
Na spód nakładam połowę masy, przykrywam ciemnym plackiem wykładam resztę masy i przykrywam
jasnym plackiem. Na wierzch robię polewę, można udekorować pokruszonymi orzechami.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin, by ciasto stężało.
- 2 lyzki cukru
- 3 łyżki miodu z mniszka
- kostka wegańskiej margaryny
- płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka octu winnego
- łyżeczka kakao
- 3 łyżki płatków owsianych (zalanych gorącą wodą i wystudzonych- napęczniałych:)
Rozwałkować każdą porcję na wielkość średniej tortownicy, upiec podkładając papier ( pow temp.190 st.C ok.25-30 mim).
masa :
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej (zamiast mąki ziemniaczanej i pszennej możemy dać 2 budynie waniliowe)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- szklanka wiórek kokosowych
- pół szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju
Wiórki i orzechy zmielić oddzielnie w młynku. Wiórki zalewam wrzącą wodą, by uzyskać bardzo gęstą masę.
Gotuję budyń, wystudzam.
Ucieram mikserem wiórki, orzechy, olej, dodaję wystudzony budyń i cukier puder.
Kładę kruchy biały spód w tortownicy.
Na spód nakładam połowę masy, przykrywam ciemnym plackiem wykładam resztę masy i przykrywam
jasnym plackiem. Na wierzch robię polewę, można udekorować pokruszonymi orzechami.
Pozostawić w lodówce na kilka godzin, by ciasto stężało.
1 komentarz:
Wygląda pysznie... Muszę zrobić :)
Prześlij komentarz