- szklanka soczewicy czerwonej
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- pęczek kopru
- sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy
Soczewicę należy namoczyć ok 4 godzin i gotować ok. 5 minut, do miękkości ziaren. Wystudzoną przepuścić przez praskę.
Kaszę jaglaną sparzyć i ugotować na sypko ( do tej porcji należy dodać szklankę wody ).
Kaszę połączyć z soczewicą, dodaj zeszkloną cebulkę, roztarty czosnek i posiekany koper, doprawić do smaku. Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce lub pokruszonych płatkach kukurydzianych, piec w piekarniku lub smażyć na złoto na patelni, delikatnie obracając.
- sól, kurkuma, pierz
- oliwka extra vergine, dowolne zioła
(świeża kolendra, pietruszka lub koper)
Warzywa korzeniowe i cukinię należy pokroić w plastry, ugotować al dente w parowarze lub specjalnym garnku do gotowania na parze.
Ułóż na talerzu , skrop oliwką, przypraw do smaku przyprawami i ziołami.
1 komentarz:
Pysznie wyglądają. Przepis zabieram i w najbliższym czasie robię kotleciki. Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz