sobota, 18 czerwca 2016

Tofusernik z owocami na zimno

 deser dla dwu osób:
- opakowanie  tofu 180g
-  pół szklanki orzechów  laskowych
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
 dodatkowo owoce  jagodowe, sezonowe
 spód  :
łyżka orzechów, łyżka  wiórek i garść rodzynek


Orzechy i rodzynki (oddzielnie) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do namoczenia, odcedzamy.

Namoczone orzechy (łyżkę orzechów pozostawiamy na spód), serek tofu i wiórki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, dodajemy syrop i mleko. Na koniec wrzucamy rozdrobnione owoce np.truskawki, poziomki i borówki.

 spód ;
Łyżkę  orzechów, wiórek i rodzynki przepuszczamy przez praskę, lub wrzucamy do blendera.
Gotową masę wykładamy dno salaterki, na  to kładziemy masę tofu-sernikową.
Wierzch dekorujemy owocami i startą czekoladą.



1 komentarz:

Anna pisze...

Świetny sernik, zapraszam też do mnie po przepis na pyszne fit kotleciki :)