czwartek, 30 marca 2017

Pasta humus

- 250 g cieciorki
- 2 ząbki  czosnku
-  sok z cytryny
 - pięć łyżek uprażonych ziaren sezamu lub pasty tahini
 -  2 łyżki oliwy extra vergine
-  sól, pieprz , kmin rzymski




Opłukaną cieciorkę zalewam wodą z łyżeczką sody i zostawiam na ok.12-15 godzin.
 Po tym czasie gotuję ciecierzycę w świeżej wodzie do miękkości ok. godz. do półtorej.
Sezam leciutko podgrzewam na suchej patelni, po wystudzeniu mielę w młynu na pastę.
Odsączoną i wystudzoną ciecierzycę (ja najpierw przepuszczam przez praskę), wrzucam do blendera, dodaję czosnek, sok z cytryny i sezam, miksuję na pastę, pod koniec dodaje przyprawy i oliwę.
W trakcie przygotowywania pastę należy smakować, by zwłaszcza soku z cytryny, czosnku i przypraw była odpowiednia ilość dla naszego smaku.
Pasta humus jest doskonała do smarowania pieczywa.





Brak komentarzy: