Jak smażyć rabarbar?
- rabarbar
- cukier
- cynamon
- woda
Łodyżki rabarbaru myjemy, obieramy z cienkiej skórki i kroimy w kostkę ( ok.1 cm). Wrzucamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż rabarbar rozgotuje się . Wtedy dodajemy cukier i cynamon, krótko gotujemy by dżem uzyskał odpowiednią konsystencję.
Świetnie pasuje do szarlotki z rabarbarem.
Dobrze wygotowany, gorący dżem można wkładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i wynieść do piwnicy.
- rabarbar
- cukier
- cynamon
- woda
Łodyżki rabarbaru myjemy, obieramy z cienkiej skórki i kroimy w kostkę ( ok.1 cm). Wrzucamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż rabarbar rozgotuje się . Wtedy dodajemy cukier i cynamon, krótko gotujemy by dżem uzyskał odpowiednią konsystencję.
Świetnie pasuje do szarlotki z rabarbarem.
Dobrze wygotowany, gorący dżem można wkładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i wynieść do piwnicy.
1 komentarz:
Wygląda wspaniale. W tym roku robię przetwory na zimę po raz pierwszy. Dlatego zapytam o szczegóły. Ile cukru na 1 kg rabarbaru?
Prześlij komentarz