Robiąc humus z ciecierzycy w puszce zawsze wylewałam wodę, a tu dostaję przepis jak można ją wykorzystać. Ciekawe, więc od razu spróbowałam.. Wychodzi szybki deserek- pianka lub jeśli zamrozimy po kilku godzinach mamy lekkie puszyste lody o wybranym smaku.
Dziś zrobiłam wiśniowe.
- woda z puszki po cieciorce ok. pół szklanki
- syrop lub cukier puder do smaku
- cukier waniliowy
- sok z cytryny (kilka kropel)
- wiśnie mrożone lub inne owoce świeże lub mrożone
Wodę po cieciorce miksuję mikserem na szybkich obrotach do momentu uzyskania gęstej, sztywnej piany, wtedy powoli dodaje cukier waniliowy, ociupinę soku z cytryny i syrop, jeżeli nie mam dodaję cukier puder, próbuję i w razie potrzeby dosładzam,dodaje owoce całe lub przetarte owoce, krótko miksuję i deser gotowy , na lody trzeba poczekać kilka godzin.
W trakcie mrożenia nie trzeba mieszać.
Dziś zrobiłam wiśniowe.
- woda z puszki po cieciorce ok. pół szklanki
- syrop lub cukier puder do smaku
- cukier waniliowy
- sok z cytryny (kilka kropel)
- wiśnie mrożone lub inne owoce świeże lub mrożone
Wodę po cieciorce miksuję mikserem na szybkich obrotach do momentu uzyskania gęstej, sztywnej piany, wtedy powoli dodaje cukier waniliowy, ociupinę soku z cytryny i syrop, jeżeli nie mam dodaję cukier puder, próbuję i w razie potrzeby dosładzam,dodaje owoce całe lub przetarte owoce, krótko miksuję i deser gotowy , na lody trzeba poczekać kilka godzin.
W trakcie mrożenia nie trzeba mieszać.
puszysta pianka |
zamrożone lody |
2 komentarze:
czy lody po wyjęciu są kremowe czy wyczuwalna jest zmarznięta woda?
Spoko. Lody nie mają smaku zmarzniętej wody, są odrobinę inne w smaku, jak to wegańskie:), ale są lekkie, puszyste i smaczne.
pozdrawiam
Prześlij komentarz