- kalafior ugotowany al dente
- 1 i pół strąka papryki czerwonej
- garść żurawiny
kotleciki
- szklanka granulatu sojowego
- bulion warzywny
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- marchew, kawałek selera, kawałek pora, pół papryki czerwonej
- sól, pieprz, cząber
olej do smażenia, liście sałaty
kotleciki:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, odsączoną zalewamy półtorej szklanki wodą i gotujemy ok. 15 minut, odstawiamy do wystudzenia. Granulat zalewamy bulionem warzywnym i krótko gotujemy, odstawiamy. Warzywa rozdrobnione ( marchew, seler trzemy na tarce o grubych oczkach, por i paprykę kroimy w drobną kostkę) podduszamy na patelni.
Kaszę mieszamy z granulatem i warzywami, doprawiamy do smaku, formujemy małe kotleciki lub kulki, które następnie pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni na oleju.
warzywa
Pokrojoną w kawałki paprykę krótko dusimy (by była miękka ale chrupiąca) na oleju, przyprawiamy do smaku.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju , dodajemy ulubione zioła i obtaczamy w nim ugotowany kalafior.
Kalafior, paprykę i kotleciki układamy na półmisku, wyłożonym liśćmi sałaty. Całość posypujemy podgrzaną na suchej patelni żurawiną.
- 1 i pół strąka papryki czerwonej
- garść żurawiny
kotleciki
- szklanka granulatu sojowego
- bulion warzywny
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- marchew, kawałek selera, kawałek pora, pół papryki czerwonej
- sól, pieprz, cząber
olej do smażenia, liście sałaty
kotleciki:
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, odsączoną zalewamy półtorej szklanki wodą i gotujemy ok. 15 minut, odstawiamy do wystudzenia. Granulat zalewamy bulionem warzywnym i krótko gotujemy, odstawiamy. Warzywa rozdrobnione ( marchew, seler trzemy na tarce o grubych oczkach, por i paprykę kroimy w drobną kostkę) podduszamy na patelni.
Kaszę mieszamy z granulatem i warzywami, doprawiamy do smaku, formujemy małe kotleciki lub kulki, które następnie pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni na oleju.
warzywa
Pokrojoną w kawałki paprykę krótko dusimy (by była miękka ale chrupiąca) na oleju, przyprawiamy do smaku.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju , dodajemy ulubione zioła i obtaczamy w nim ugotowany kalafior.
Kalafior, paprykę i kotleciki układamy na półmisku, wyłożonym liśćmi sałaty. Całość posypujemy podgrzaną na suchej patelni żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz