niedziela, 4 czerwca 2017

Roladki z cukiii.

- długa cukinia
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- 5 łyżki orzeszków ziemnych lub nerkowców
- kawałek papryki
- kawałek pora
- ząbek czosnku
-  szczypiorek, koperek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka łyżek bulionu, olej,
- sól, pieprz,  ulubione przyprawy
- kilka suszonych pomidorów

Umytą cukinię kroimy ( najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw) wzdłuż w cienkie plastry, solimy.
Plastry cukinii smażymy z obu stron na patelni grillowej.
Ziarna słonecznika i orzeszki można:: 1.( wersja szybka) zmielić w młynku lub wersja 2. namoczyć.
 Pokrojoną w kostkę paprykę, pora poddusić na patelni, pod koniec dodać czosnek, szczypior i przyprawy.
Do wysokiego dzbanka wrzucamy orzechy, słonecznik miksujemy za pomocą blendera dodając bulion, łyżkę oleju i koncentrat pomidorowy.
Do gotowej masy dodajemy podduszone warzywa i pokrojone, suszone pomidory, mieszamy.
Każdy plaster cukinii smarujemy przygotowanym farszem, zwijamy w roladki, układamy  na  talerzu i wkładamy do lodówki. Wskazane jest wyjąć je 15 minut przed podaniem.


Brak komentarzy: