- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 2 łyżki orzechów arachidowych prażonych
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 -3 łyżki soku z limonki albo cytryny
- sól
- woda
Wypłukany słonecznik zalewamy wodą i moczymy kilka godzin.
Orzechy można zmielić w młynku.
Orzechy i słonecznik miksujemy w blenderze na gładką masę z łyżką oleju.
Następnie dodajemy resztę oleju, sok z limonki, czosnek oraz kilka łyżek wody. Blendujemy do osiągnięcia pożądanej konsystencji, dodając niewielką ilość wody.
Na koniec solimy do smaku.
- 2 łyżki orzechów arachidowych prażonych
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 2 -3 łyżki soku z limonki albo cytryny
- sól
- woda
Wypłukany słonecznik zalewamy wodą i moczymy kilka godzin.
Orzechy można zmielić w młynku.
Orzechy i słonecznik miksujemy w blenderze na gładką masę z łyżką oleju.
Następnie dodajemy resztę oleju, sok z limonki, czosnek oraz kilka łyżek wody. Blendujemy do osiągnięcia pożądanej konsystencji, dodając niewielką ilość wody.
Na koniec solimy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz