- pół szklanki kaszy jaglanej
- dwie szklanki wody lub mleka roślinnego
- szczypta soli
- łyżka z miodu mniszka, lub syropu klonowego ,
- szklanka orzechów laskowych
- dwie łyżki wiórek kokosowych
- dwie łyżki ciemnego kakao
dodatkowo mleko roślinne do rozrzedzenia kremu (ok pół szklanki)
Orzechy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i prażymy ok.10 minut, studzimy i ocierając o siebie zdejmujemy skórkę.
Kaszę sparzamy wrzątkiem a następnie zalewamy świeżą wodą lub mlekiem i gotujemy z solą ok. 15 min. aż kasza będzie miękka.
Lekko przestudzoną kaszę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, wiórki kokosowe ( obrane ze skórki orzechy i wiórki możemy zmielić w młynku , dzięki temu nie nadwyrężamy blendera) i miód miksujemy aż masa będzie kremowa, by uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy mleko roślinne. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i krótko miksujemy.
Masy nakładamy warstwowo do salaterek czy innych pojemników i dowolnie dekorujemy.
Wkładamy do lodówki na 1 -2 godziny.
- dwie szklanki wody lub mleka roślinnego
- szczypta soli
- łyżka z miodu mniszka, lub syropu klonowego ,
- szklanka orzechów laskowych
- dwie łyżki wiórek kokosowych
- dwie łyżki ciemnego kakao
dodatkowo mleko roślinne do rozrzedzenia kremu (ok pół szklanki)
Orzechy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i prażymy ok.10 minut, studzimy i ocierając o siebie zdejmujemy skórkę.
Kaszę sparzamy wrzątkiem a następnie zalewamy świeżą wodą lub mlekiem i gotujemy z solą ok. 15 min. aż kasza będzie miękka.
Lekko przestudzoną kaszę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, wiórki kokosowe ( obrane ze skórki orzechy i wiórki możemy zmielić w młynku , dzięki temu nie nadwyrężamy blendera) i miód miksujemy aż masa będzie kremowa, by uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy mleko roślinne. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kakao i krótko miksujemy.
Masy nakładamy warstwowo do salaterek czy innych pojemników i dowolnie dekorujemy.
Wkładamy do lodówki na 1 -2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz