wtorek, 3 grudnia 2024

Pieczona dynia Hakkaido.

Dynia Hakkaido to naprawdę pyszna, lekkostrawna i niskokaloryczna dynia.

Zawiera dużo błonnika, solę mineralne witaminę A,  C  i beta karoten.

- dynia Hakkaido

-  6 łyżek oliwy

-  płaska łyżeczka soli

-  2-3 duże ząbki czosnku

-  ulubione zioła np. oregano, tymianek,  bazylia lub natka pietruszki

Dynię dokładnie umyć,  nie ma potrzeby obierać, skórka Hakaido jest jadalna.

 Przekroić na pół,  za pomocą łyżki wydrążyć nasiona i miąsz z włóknami.

Pokroić w  podobnej grubości  paski w kształcie litery C,  lub inne dowolne.

Blaszkę skropić oliwą,  ułożyć na niej kawałki dyni, całe ząbki czosnku powtykać pomiędzy dynię, posolić  i wstawić na 30 min do piekarnika.  Pieczemy na środkowej półce,  w temp.200 st.C, góra-dół bez termoobiegu.

5 min przed wyjęciem można włączyć górna grzałkę, by zarumienić warzywo.

Po upieczeniu posypać świeżymi lub suszonymi ziołami.

Można podawać z ulubionymi sosem.

Pieczona dynia może być bazą  na pastę lub zupę. 







Brak komentarzy: