sobota, 7 grudnia 2024

Pierogi z ciecierzycą


 Ciasto  na skórkę:

- mąka - ok.2 szklanki

- sól  -1/3 łyżeczki 

- ciepła woda - 3/4 szklanki

- 2 łyżki oleju

farsz:

- półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycę

- pół niedużej cebuli

- ząbek czosnku

- 2 łyżki oleju

- kilka łyżek aqufaby  (wody po ugotowaniu ciecierzycy)

- sól, pieprz, pieprz ziołowy, odrobinę sosu sojowego

- można dodać majeranek

Ugotowaną, odsączoną ciecierzycę przepuszczam przez małą praskę, dodaję zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Masę rozrzedzam  aqufabą do odpowiedniej konsystencji. Farsz ma być gęsty ale nie sypki. Przyprawiam do smaku. Dokładnie łącze składniki.

Jeśli nie masz praski, możesz zmieszać wszystkie składniki i zblendować. Ważne by masa miała odpowiednią konsystencję, zbyt rzadka masa może utrudnić lepienie pierogów,  gęsta może się rozsypywać 

Ciasto przygotuję w misce. Przesiewam mąkę, dodaje sol, olej i wodę,  łączę składniki,  chwilę wwyrabim, aż cisto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Przykrywam ścierczką lub folią i pozostawiam na 20 minut, by odpoczęło. 

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowuje na cienki placek, foremką lub szklanką  wykrawam krążki, nakładam farsz i lepię pierogi.

Gotowe pierogi wrzucam partiami  do wrzatku, gotuje ok.2 minut od wypłynięcia.

Łyżką cedzakową wyjmuję  na durszlak, po odsączeniu wykladam na duży talerz.








Brak komentarzy: