Ciasto na skórkę:
- mąka - ok.2 szklanki
- sól -1/3 łyżeczki
- ciepła woda - 3/4 szklanki
- 2 łyżki oleju
farsz:
- półtorej szklanki ugotowanej ciecierzycę
- pół niedużej cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- kilka łyżek aqufaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy)
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, odrobinę sosu sojowego
- można dodać majeranek
Ugotowaną, odsączoną ciecierzycę przepuszczam przez małą praskę, dodaję zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Masę rozrzedzam aqufabą do odpowiedniej konsystencji. Farsz ma być gęsty ale nie sypki. Przyprawiam do smaku. Dokładnie łącze składniki.
Jeśli nie masz praski, możesz zmieszać wszystkie składniki i zblendować. Ważne by masa miała odpowiednią konsystencję, zbyt rzadka masa może utrudnić lepienie pierogów, gęsta może się rozsypywać
Ciasto przygotuję w misce. Przesiewam mąkę, dodaje sol, olej i wodę, łączę składniki, chwilę wwyrabim, aż cisto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Przykrywam ścierczką lub folią i pozostawiam na 20 minut, by odpoczęło.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowuje na cienki placek, foremką lub szklanką wykrawam krążki, nakładam farsz i lepię pierogi.
Gotowe pierogi wrzucam partiami do wrzatku, gotuje ok.2 minut od wypłynięcia.
Łyżką cedzakową wyjmuję na durszlak, po odsączeniu wykladam na duży talerz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz