zaczyn:
- 3 dag drożdży
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- pół szklanki mleka roślinnego
- ok.1 szklanki mąki
- cukier waniliowy
-8 szczypta soli ( taka większa szczypta soli 🤣)
- owoce, jabłka, banany , borówki, wiśnie lub śliwki.
Pokruszone drożdże i pozostałe składniki na zaczyn mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
Pozostałe składniki ( na racuchy) łączymy w większej misce, dodajemy zaczyn, mieszamy ciasto łyżką. Ciasto ma być gęściejsze od gęstego jogurtu.
Pod koniec dodajemy rozdrobnione lub pokrojone owoce. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Kładziemy łyżką na rozgrzany na patelni olej, smażymy na rumiano z dwu stron.
Lekko ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Racuszki nie są zbyt slodkie, takie w sam raz ...dla mnie.
Jesli lubicie bardziej słodkie możecie dodać więcej cukru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz