niedziela, 4 marca 2012

Ostra zupa zimowa.


-  kilka pieczarek
-  pół strąka czerwonej papryki
- pół cebuli
-  kawałeczek papryczki chili
- 4-5 kotletów sojowych
-   mąka
-  ząbek czosnku
-  koncentrat pomidorowy( 2 łyżki)
-  olej
 -  sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, oregano, imbir, curry, bazylia
-  liść pora

Kotlety obgotowujemy w dobrze przyprawionym bulionie warzywnym.
 Po wyjęciu kotletów do bulionu dodajemy ok.1.5 - 2 l wody i kawałek ostrej papryczki i pokrojoną marchew, gotujemy .
 Pieczarki,cebulę i paprykę, kroimy i podsmażamy na oleju.
 Dodajemy do wrzącego bulionu.
Kotlety tniemy w paski, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju.  Jeżeli chcemy mieć bardziej zawiesistą  zupę,  pod koniec możemy dodać łyżkę mąki.by połączyła się z olejem.
Podsmażone kotlety  dodajemy do zupy.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony por,  roztarty czosnek i przyprawy, dużo przypraw.
Zupa powinna być mocno przyprawiona i ostra .
 Zdejmujemy z ognia, zupa gotowa:).
Smacznego!


Brak komentarzy: