- 5 dag drożdży
- 2 szklanki mleka roślinnego
- ok. 3 szklanki mąki
- 2-3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Roztarte drożdże, cukier, 2 łyżki mleka i 2 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy rozczyn
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż pojawią się pęcherzyki)
Mąkę przesiać do miski, dodać mleko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki.
Dokładnie wyrobić ciasto.aż stanie się lśniące, gładkie i będzie odstawać od ręki,
w razie potrzeby podsypać trochę mąki.
Ciasto powinno być niezbyt gęste. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia ( ok 15 minut).
wskazówka: Każde ciasto drożdżowe na pączki, bułeczki czy na struclę,
Gdy ciasto zaczyna rosnąć i podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę posypaną mąką ,
lekko rozciągając, wałkujemy na grubość ok 1.5 - 2 cm i wycinamy szklanką koła, w których robimy małym kieliszkiem dziurkę. Chwilę zostawiamy na stolnicy, by wyrosły a później smażymy partiami w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone rogaliki obsączyć na bibule, gdy przestygną posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Tym razem zrobiłam różowy lukier .
Cukier puder utarłam z kilkoma łyżkami kompotu mirabelkowego .
Jeśli nie masz kompotu może być sok z cytryny i łyżka soku np. z wiśni.
- 2 szklanki mleka roślinnego
- ok. 3 szklanki mąki
- 2-3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Roztarte drożdże, cukier, 2 łyżki mleka i 2 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy rozczyn
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż pojawią się pęcherzyki)
Mąkę przesiać do miski, dodać mleko, wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki.
Dokładnie wyrobić ciasto.aż stanie się lśniące, gładkie i będzie odstawać od ręki,
w razie potrzeby podsypać trochę mąki.
Ciasto powinno być niezbyt gęste. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia ( ok 15 minut).
wskazówka: Każde ciasto drożdżowe na pączki, bułeczki czy na struclę,
nie może przerosnąć , bo staje się nie smaczne
po wypieczeniu lub wysmażeniu i traci puszystość.
lekko rozciągając, wałkujemy na grubość ok 1.5 - 2 cm i wycinamy szklanką koła, w których robimy małym kieliszkiem dziurkę. Chwilę zostawiamy na stolnicy, by wyrosły a później smażymy partiami w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone rogaliki obsączyć na bibule, gdy przestygną posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Tym razem zrobiłam różowy lukier .
Cukier puder utarłam z kilkoma łyżkami kompotu mirabelkowego .
Jeśli nie masz kompotu może być sok z cytryny i łyżka soku np. z wiśni.
7 komentarzy:
Fantastyczne te oponki :)
Ja wczoraj znalazlam wlasnie na twoim blogu weganskie paczki i mam zamiar je dzisiaj zrobic :D
A z jakim mlekiem robilas te oponki? Wygladaja apetycznie :)
hebiichigo:)
Jestem przekonana że pączki smakowały.
karo:)
Te oponki akurat robiłam z sojowym (biedronkowym) waniliowym, jeśli chcesz inne przepisy na mleko roślinne znajdziesz w Etykietach "napoje" pt. "Zamiennik mleka" :). Zapraszam!
Dziekuje za odpowiedz, maz sie ucieszy ;)
wyglad maja bardzo apetyczny
a mleko jakie a mąka jaka
Jadwigo, dałam mleko sojowe a mąkę Zamojską , często jej używam, jest dobra do wypieków.
Prześlij komentarz