poniedziałek, 20 lutego 2012

Sojowy po bolońsku.

-  8 kotletów
-  1 cebula
-  kilka pieczarek
-  pół strąka papryki
-  natka pietruszki
- świeża bazylia
-  koncentrat pomidorowy
-  sól, pieprz
                                                      -  szklanka bulionu warzywnego
                                                      -   2 łyżki oleju
                                                      -  łyżka mąki
  -   makaron spaghetti najlepiej razowy
    Makaron gotujemy al dente .


Krótko gotowane kotlety w dobrze przyprawionym bulionie, (by nabrały wyraźnego smaku) ,
 kroimy na mniejsze kawałki ( na ok. 4 części)  podsmażamy z pokrojoną cebulą, papryką i pieczarkami.
W wersji dla dorosłych możemy dodać 1-2 łyżki  wina  (lub wody)  i dusimy do wyparowania.
Posypujemy mąką, mieszamy  i  dodajemy szklankę warzywnego bulionu.
Dodajemy przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki i bazylię
Całość należy  zagotować.
 Ugotowany makaron  polewamy  sosem, posypujemy pokrojoną bazylią.
 Podawać z dowolną  surówką




2 komentarze:

jadwiga pisze...

wyglada ładnie a jak smakuje?
j

jerzy pisze...

Będzie można spróbować czegoś nowego