- 40 g drożdży
- pół łyżki cukru
- 3 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 2 garście ziaren słonecznika
Drożdże zmieszamy z cukrem, 2 łyżkami wody i .2 łyżkami maki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn wyrośnie dodajemy przesianą mąkę, wodę, sól , olej i wyrabiamy ciasto, ugniatając aż będzie gładkie. W razie potrzeby możemy podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy do wyrośnięcia , ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodajemy słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do posmarowanej formy dużej keksówki. Po wierzchu sypiemy ziarna słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 - 50 minut w temp.190-200 st. C.
- pół łyżki cukru
- 3 szklanki mąki żytniej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 2 garście ziaren słonecznika
Drożdże zmieszamy z cukrem, 2 łyżkami wody i .2 łyżkami maki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn wyrośnie dodajemy przesianą mąkę, wodę, sól , olej i wyrabiamy ciasto, ugniatając aż będzie gładkie. W razie potrzeby możemy podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy do wyrośnięcia , ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dodajemy słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do posmarowanej formy dużej keksówki. Po wierzchu sypiemy ziarna słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 - 50 minut w temp.190-200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz