niedziela, 17 czerwca 2012

Chleb domowy ze słonecznikiem

-   40 g drożdży
-  pół łyżki cukru 
-  3 szklanki mąki żytniej
-  1 szklanka mąki pszennej
-  1  szklanka wody
-  3 łyżki oleju
-  pół łyżeczki soli
-  2 garście ziaren słonecznika

 Drożdże zmieszamy z cukrem, 2 łyżkami wody i .2 łyżkami maki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn wyrośnie dodajemy  przesianą mąkę, wodę, sól , olej i wyrabiamy ciasto, ugniatając  aż  będzie gładkie. W razie potrzeby możemy podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy do wyrośnięcia , ciasto powinno podwoić  swoją objętość.  Po tym czasie dodajemy słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do posmarowanej formy dużej  keksówki. Po wierzchu sypiemy ziarna słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 - 50 minut w temp.190-200 st. C.



1 komentarz:

Aniko pisze...

Witaj
Właśnie uruchomiłam agregator blogów kulinarnych, czyli coś jak durszlak tylko stworzony specjalnie dla wegetarian by nasze przepisy nie gineły w gąszczu mięsożerców ;)
Serdecznie zapraszam Cię do odwiedzenia go pod adresem http://vegespot.pl i jeśli przypadnie Ci do gustu zarejestrowania się i dodania bloga do katalogu.
Pozdrawiam
Aniko.