niedziela, 10 czerwca 2012

Truskawkowe co nieco

  Biszkopt:
 - 1 i 3/4  szklanki   mąki
-  3 łyżki mąki kukurydzianej
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótka, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesianą obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do średniej tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
 Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
 
 Masa:
-  2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
 - 4 łyżki  mąki ziemniaczanej
-  4 łyżki cukru
-  200 g tofu białego
 -  truskawki

 Mąkę ziemniaczaną mieszamy w pół szklanki mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, dodajemy rozmącone mleko z mąką, gotujemy budyń.
Wystudzony budyń miksujemy z tofu ( które należy wcześniej rozgnieść, można widelcem), aż  masa będzie  gładka  i jednolita.
 Biszkopt dzielimy ( najlepiej nadkroić i  za pomocą nitki przeciąć  placek) na trzy części.
Część truskawek zgniatamy widelcem i nasączamy płaty ciasta, część możemy dodać do masy .  Po nasączeniu  , przekładamy wcześniej przygotowaną masą   i dowolnie dekorujemy.
 Można zrobić polewę czekoladową i położyć połówki truskawek.




1 komentarz:

hebiichigo pisze...

Świetne ciasto <3