- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- pół szklanki cukru ( można mniej)
- pół szklanki oleju.
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótka, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesianą obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
Wlewamy do średniej tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
Masa:
- 2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 200 g tofu białego
- truskawki
Mąkę ziemniaczaną mieszamy w pół szklanki mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, dodajemy rozmącone mleko z mąką, gotujemy budyń.
Wystudzony budyń miksujemy z tofu ( które należy wcześniej rozgnieść, można widelcem), aż masa będzie gładka i jednolita.
Biszkopt dzielimy ( najlepiej nadkroić i za pomocą nitki przeciąć placek) na trzy części.
Część truskawek zgniatamy widelcem i nasączamy płaty ciasta, część możemy dodać do masy . Po nasączeniu , przekładamy wcześniej przygotowaną masą i dowolnie dekorujemy.
Można zrobić polewę czekoladową i położyć połówki truskawek.
1 komentarz:
Świetne ciasto <3
Prześlij komentarz