ciasto:
- szklanka mąki
- 8 łyżek oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
-3-4 łyżki cukru
- łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach rumowy
Płatki owsiane zalewamy bardzo gorącą wodą 1 cm ponad powierzchnię, czekamy aż wystygną.
Z w.w. składników zagniatamy ciasto. Oddzielamy jedną trzecią część, całość wkładamy do lodówki.na pół godziny.
2/3 ciasta rozwałkujemy i wykładamy spód średniej tortownicy, następnie wykładamy wcześniej przygotowaną masę ( patrz niżej), na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta.
Pieczemy ok 50 minut w temp.180 st. C
masa:
I : budyń
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie ( lub 3 łyżki maki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej)
- 6 łyżek cukru ( można więcej, jeśli lubisz słodko)
Gotujemy budyń, zostawiamy by wystygł.
II mus
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1.5 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki miodu np. z mniszka lub cukru
- 2 łyżki płatków migdałowych
Sparzoną kaszę , zalewamy wodą dodajemy pozostałe składniki
i gotujemy ok. 20 min. mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do wystudzenia.
III: Potrzebujemy jeszcze :
- 200g wiórek kokosowych
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie rodzynki
Wystudzony mus z kaszy jaglanej miksujemy z olejem, dodajemy masę budyniową.
Gdy masy połączą się dodajemy wiórki. Mieszamy.
W tortownicy wykładamy 2/3 ciasta na to masę. na wierzch ścieramy pozostałe ciasto, pieczemy.
5 komentarzy:
Te Twoje ciasta wyglądaja zawsze jak nieweganskie :) Az milo sie na takie zdjęcia patrzy i pokazxuje nie weganom a jesZcze lepiej robi ale najlepiej to je ! Podziwiam te Twoje ciasta i rozne inne przepisy !
To prawda zdjęcia ciast często przypominają ciasta tradycyjne. Pieczenia i gotowania potraw wegańskich uczyłam się w czasach gdy nie miałam dostępu do internetu, z czasem zdobyłam jedną książkę i dostęp do czasopisma "Wegetariański Świat" ( to już 15 lat minęło). Dlatego, metodą prób i błędów, zastępując produkty pochodzenia zwierzęcego -roślinnymi wymyślałam nowe przepisy. Fajnie , że tu zaglądasz:) pozdrawiam
To wpaniale ,ze dzielisz się swoimi przepisami :) Na następne Święta zrobie przynajmniej z 6 przepisow z Twojego bloga :) Pozdrawiam i dziękuje
Cieszę się, że moje przepisy będą gościły w Twojej kuchni a wypieki na stole :)pozdrawiam
dziś wypróbuję ten przepis. Wspaniałe są Twoje przepisy! Długo jesteś weganką. Wow, chciałabym Cię poznać :)
Prześlij komentarz