poniedziałek, 23 lipca 2012

Pasta z warzywami


 -  pół  szklanki kaszy jaglanej
-  1.5 szklanki wody
-  sól
-  2 łyżki musztardy
- 1-2 łyżki oleju
- sól, pieprz, curry

 Kaszę jaglaną płuczemy  pod bieżącą wodą i sparzamy wrzącą wodą .
Zalewamy półtorej  szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy ,
  ok. 25-30 minut, często mieszając.
 Ugotowaną  pozostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut.
 Po przestudzeniu kaszę, miksujemy  mikserem z musztardą , przyprawami  i olejem  (można dodać pół ząbka zmiażdżonego  czosnku ) .

dodatki:
 -  mała marchew
-  małe jabłko
-  ogórek konserwowy
-  pół papryki czerwonej
-  garść posiekanego  szczypioru
 opcjonalnie : orzechy włoskie., koper, natka pietruszki.

Marchew (obraną) i jabłko ze  skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach,
ogórek posiekać, paprykę pokroić w kostkę. 
Dodać warzywka  do masy jaglanej, wymieszać, przyprawić do smaku.
Pastą smarować pieczywo.





2 komentarze:

Aluta pisze...

W życiu bym nie pomyślała, żeby chleb kaszą smarować :) Spróbuję na pewno!

margeta pisze...

Smaczku dodają warzywa:)Jest to alternatywa dla osób lubiących kanapki. Warto spróbować, polecam:)