- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1.5 szklanki wody
- sól
- 2 łyżki musztardy
- 1-2 łyżki oleju
- sól, pieprz, curry
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą i sparzamy wrzącą wodą .
Zalewamy półtorej szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy ,
ok. 25-30 minut, często mieszając.
Ugotowaną pozostawiamy pod przykryciem ok. 10 minut.
Po przestudzeniu kaszę, miksujemy mikserem z musztardą , przyprawami i olejem (można dodać pół ząbka zmiażdżonego czosnku ) .
dodatki:
- mała marchew
- małe jabłko
- ogórek konserwowy
- pół papryki czerwonej
- garść posiekanego szczypioru
opcjonalnie : orzechy włoskie., koper, natka pietruszki.
Marchew (obraną) i jabłko ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach,
ogórek posiekać, paprykę pokroić w kostkę.
Dodać warzywka do masy jaglanej, wymieszać, przyprawić do smaku.
Pastą smarować pieczywo.
2 komentarze:
W życiu bym nie pomyślała, żeby chleb kaszą smarować :) Spróbuję na pewno!
Smaczku dodają warzywa:)Jest to alternatywa dla osób lubiących kanapki. Warto spróbować, polecam:)
Prześlij komentarz