środa, 27 czerwca 2012

Cukinia w cieście

   -  młoda cukinia
   -    mąka
  -  przegotowana woda
  - sól, pieprz
 -  przyprawy w.g upodobań
 -  bułka  tarta
  - olej do smażenia



Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić w  plasterki . 
Posolić, posypać pieprzem i odstawić na kilka minut.
Cukinia powinna puścić sok.
 Z wody mąki i przypraw zrobić ciasto  jak na naleśniki..
Cukinię zanurzać  w cieście, obtaczać w bułce tartej  i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym  oleju .

Podawać na gorąco lub na zimno z pieczywem i surowymi warzywami.
Cukinia doskonale smakuje z  pomidorami.


niedziela, 17 czerwca 2012

Chleb domowy ze słonecznikiem

-   40 g drożdży
-  pół łyżki cukru 
-  3 szklanki mąki żytniej
-  1 szklanka mąki pszennej
-  1  szklanka wody
-  3 łyżki oleju
-  pół łyżeczki soli
-  2 garście ziaren słonecznika

 Drożdże zmieszamy z cukrem, 2 łyżkami wody i .2 łyżkami maki i pozostawiamy do wyrośnięcia. Jak rozczyn wyrośnie dodajemy  przesianą mąkę, wodę, sól , olej i wyrabiamy ciasto, ugniatając  aż  będzie gładkie. W razie potrzeby możemy podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy do wyrośnięcia , ciasto powinno podwoić  swoją objętość.  Po tym czasie dodajemy słonecznik i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do posmarowanej formy dużej  keksówki. Po wierzchu sypiemy ziarna słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 45 - 50 minut w temp.190-200 st. C.



niedziela, 10 czerwca 2012

Truskawkowe co nieco

  Biszkopt:
 - 1 i 3/4  szklanki   mąki
-  3 łyżki mąki kukurydzianej
-  1 szklanka  mleka roślinnego
-  2 łyżki octu jabłkowego
-    pół szklanki cukru ( można mniej)
-   pół szklanki oleju.
-  1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko łączymy z octem i zostawiamy na krótka, następnie dodajemy olej i cukier i miksujemy.
 Gdy cukier rozpuści się dodajemy przesianą obie  mąki  zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, jak biszkopt .
 Wlewamy do średniej tortownicy i pieczemy ok.50 minut w temp. 190 st.
 Ciasto koniecznie należy wystudzić, najlepiej zostawić na noc.
 
 Masa:
-  2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego
 - 4 łyżki  mąki ziemniaczanej
-  4 łyżki cukru
-  200 g tofu białego
 -  truskawki

 Mąkę ziemniaczaną mieszamy w pół szklanki mleka.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, dodajemy rozmącone mleko z mąką, gotujemy budyń.
Wystudzony budyń miksujemy z tofu ( które należy wcześniej rozgnieść, można widelcem), aż  masa będzie  gładka  i jednolita.
 Biszkopt dzielimy ( najlepiej nadkroić i  za pomocą nitki przeciąć  placek) na trzy części.
Część truskawek zgniatamy widelcem i nasączamy płaty ciasta, część możemy dodać do masy .  Po nasączeniu  , przekładamy wcześniej przygotowaną masą   i dowolnie dekorujemy.
 Można zrobić polewę czekoladową i położyć połówki truskawek.




wtorek, 5 czerwca 2012

Kotleciki z selerem

-  2 szklanki ugotowanej fasoli
-  nieduży seler
-  pół cebuli
- ok. pół szklanki płatków owsianych
-  sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, bazylia



Namoczoną na noc fasolę gotujemy do miękkości w niesolonej wodzie. Obrany seler ( można pokroić na kawałki) gotujemy w wodzie ok.5- 8 minut.
 Wodę z selera możemy przeznaczyć na bulion do zupy.

 Fasolę i seler przekręcamy  przez maszynkę , dodajemy pokrojoną, uduszoną cebulę i przyprawy. Łącząc składniki dodajemy płatki, w takiej ilości, by masa była odpowiednia do formowania kotletów.
Tak przygotowane kotlety można piec w gorącym piekarniku lub smażyć.