ciasto: ( średniej wielkości tortownica)
- 30 dag mąki
- 1/4szklanki oleju
- 2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
- 2 łyżki cukru
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 dag mąki
- 1/4szklanki oleju
- 2 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
- 2 łyżki cukru
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
do posmarowania:
- pół słoika dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
- bakalie rodzynki, suszone morele, daktyle, orzechy ( rozdrobnione)
Składniki połączyć, szybko zagnieść dodając troszkę przegotowanej wody lub mleka (ok.2-3 łyżki w zależności od mąki), by ciasto było elastyczne.
Ciasto podzielić na dwie części, cienko rozwałkować wykroić kółko wielkości tortownicy, resztki ciasta odcinamy, pozostawiamy na kruszonkę.
Pierwszy placek smarujemy dżemem i posypujemy połową bakalii, pieczemy ok.20 minut.
Drugi smarujemy dżemem, posypujemy resztą bakalii oraz kruszonką z resztek ciasta, pieczemy.
masa:
- 3 szklanki mleka roślinnego
- 3 budynie waniliowe ( lub 6 łyżek mąki ziemniaczanej, pomieszanej z mąką pszenną lub kukurydzianą)
- 4 łyżki cukru
- pół kostki margaryny wegańskiej
Gotujemy budyń.
Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
W tortownicy układamy pierwszy placek, na nim masę budyniową i placek z kruszonką.
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce.
Jeszcze nie schłodzone a już konsumowane :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz