- szklanka ugotowanej soczewicy
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki fistaszków
- marchewka
- natka pietruszki, lub koperek
- oliwa
- sól, ulubione przyprawy np.zioła prowansalskie
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki
Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (osobno) przez 2-3 godziny. Odsączamy i przepuszczamy przez praskę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na oliwie. Natkę pietruszki drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Z masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do płatków można dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Kuli obsmażyć na złoty kolor, wyłożyć na półmisek i obsypujemy kolorową sałatką z warzyw.
Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Sałatka.:
- pomidor, lub kolorowe papryki
- szczypiorek
- brokuł ugotowany al dente ( tym razem wykorzystałam odcięte od różyczek brokuła łodyżki)
- sezam
- łyżka oliwki z oliwek
Warzywa kroimy , delikatnie mieszamy z oliwką.
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki fistaszków
- marchewka
- natka pietruszki, lub koperek
- oliwa
- sól, ulubione przyprawy np.zioła prowansalskie
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki
Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę lub praskę.
Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (osobno) przez 2-3 godziny. Odsączamy i przepuszczamy przez praskę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na oliwie. Natkę pietruszki drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Z masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do płatków można dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Kuli obsmażyć na złoty kolor, wyłożyć na półmisek i obsypujemy kolorową sałatką z warzyw.
Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Sałatka.:
- pomidor, lub kolorowe papryki
- szczypiorek
- brokuł ugotowany al dente ( tym razem wykorzystałam odcięte od różyczek brokuła łodyżki)
- sezam
- łyżka oliwki z oliwek
Warzywa kroimy , delikatnie mieszamy z oliwką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz