niedziela, 2 sierpnia 2015

Sałatka z kulkami inaczej.

 -  szklanka ugotowanej soczewicy
-  1/3 szklanki ziaren słonecznika
-  1/3 szklanki fistaszków
-  marchewka
-  natka pietruszki, lub koperek
-  oliwa
-  sól, ulubione przyprawy np.zioła prowansalskie
- pokruszone płatki kukurydziane do panierki

 Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę lub praskę.
 Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej  się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Słonecznik i orzeszki namaczamy (osobno) przez 2-3 godziny. Odsączamy i przepuszczamy przez praskę.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na oliwie. Natkę pietruszki drobno posiekać. Połączyć  wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Z  masy formować małe kulki, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych, do płatków można  dodać ziarna sezamu lub słonecznika.
Kuli obsmażyć na złoty kolor, wyłożyć na półmisek i  obsypujemy kolorową sałatką z warzyw.
Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.

  Sałatka.:
 - pomidor, lub kolorowe papryki
-  szczypiorek
 -  brokuł ugotowany al dente ( tym razem wykorzystałam odcięte od  różyczek brokuła  łodyżki)
-  sezam
 - łyżka oliwki z oliwek
Warzywa kroimy , delikatnie mieszamy z oliwką.

Brak komentarzy: