sobota, 15 sierpnia 2015

Tofu marynowane.

-  opakowanie tofu
-  oliwa z oliwek
-  sos sojowy ciemny
-  roztarty ząbek  czosnku
-  ulubione zioła, suszone i świeże
-  sól, pieprz

W miseczce przygotowuję  marynatę.
 Oliwę  rozcieram z czosnkiem, dodaję sól, zioła i sos sojowy.   Marynata powinna  być dość ostra, o intensywnym smaku.
Tofu kroję w cienkie kawałki, zalewam marynatą i odstawiam do lodówki.
Dobrze jest  to zrobić w  zakręcanym słoiku, by co jakiś czas można było go odwrócić.
 Zostawiam na 2-5 godzin, ale może też poleżeć do następnego dnia.
Przed podaniem  tofu odsączam i lekko podsmażam z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą.
Tak przygotowane tofu wykorzystuję na różne sposoby.




Brak komentarzy: