niedziela, 23 sierpnia 2015

Surówka z kalafiora, ryżu i orzechów.

 -  szklanka ugotowanego ryżu  (najlepiej brązowego)
-  kalafior
-  mała cukinia
-  garść rodzynek
-  kilka orzechów włoskich
-  garść fistaszków
- sól, pieprz,sos sojowy
-  oliwka,
- sok z cytryny
                                                      -  oregano 
Różyczki kalafiora gotować w  osolonej wodzie al dente, odcedzić, ostudzić.
Plastry cukinii przyprawić, dusić do miękkości.
Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie ok.10 min. odsączyć.
Orzechy podprażyć na suchej patelni.
Ugotowany ryż połączyć z kalafiorem, cukinią, rodzynkami i orzechami, wymieszać i przyprawić do smaku.
Przygotować sos z oliwki, soku cytryny i oregano, polać surówkę i delikatnie wymieszać.




Brak komentarzy: