ciasto na naleśniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki owsianej ( mogą być mielone płatki)
- sol, pieprz,
- szczypta kurkumy
- półtorej szklanki mleka sojowego
- szklanka wody
- łyżka oleju
farsz:
- szklanka soczewicy
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- pół cebulki
- po łyżce mielonych ziaren; słonecznik, dynia, siemię lniane
- sól, papryka, cząber
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać najlepiej z pomocą trzepaczki ,
( konsystencję regulować wodą )
smażyć cienkie naleśniki .
Przygotowanie farszu
Soczewicę namoczyć ok.4 godzin, ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę.
Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szpinak, dusimy ok 10 minut.
Soczewicę mieszamy z przygotowanym szpinakiem i zmielonymi ziarnami, przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem smarujemy naleśniki.
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki owsianej ( mogą być mielone płatki)
- sol, pieprz,
- szczypta kurkumy
- półtorej szklanki mleka sojowego
- szklanka wody
- łyżka oleju
farsz:
- szklanka soczewicy
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- pół cebulki
- po łyżce mielonych ziaren; słonecznik, dynia, siemię lniane
- sól, papryka, cząber
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać najlepiej z pomocą trzepaczki ,
( konsystencję regulować wodą )
smażyć cienkie naleśniki .
Przygotowanie farszu
Soczewicę namoczyć ok.4 godzin, ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę.
Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szpinak, dusimy ok 10 minut.
Soczewicę mieszamy z przygotowanym szpinakiem i zmielonymi ziarnami, przyprawiamy do smaku. Gotowym farszem smarujemy naleśniki.
4 komentarze:
soczewica zielona , czerwona ?
Soczewica zielona, ale myślę, że i czerwona nadałaby się z powodzeniem.
Jadłam w restauracji i teraz robię b.często w domu. Smakują wyśmienicie .
Jadłam w restauracji i teraz robię b.często w domu. Smakują wyśmienicie .
Prześlij komentarz