wtorek, 26 kwietnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem i soczewicą.

 ciasto na naleśniki:
-  szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki owsianej ( mogą być mielone płatki)
- sol, pieprz,
- szczypta kurkumy
-   półtorej szklanki  mleka sojowego
- szklanka  wody
 - łyżka oleju

farsz:
- szklanka soczewicy
- pół opakowania mrożonego szpinaku
-  3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- pół cebulki
- po łyżce mielonych ziaren; słonecznik, dynia, siemię lniane
-  sól, papryka, cząber

Składniki na ciasto naleśnikowe  dokładnie  wymieszać   najlepiej   z  pomocą   trzepaczki ,
( konsystencję regulować wodą )
smażyć  cienkie  naleśniki .

Przygotowanie farszu
Soczewicę namoczyć ok.4 godzin, ugotować, wystudzić, przepuścić przez praskę.
 Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szpinak, dusimy ok 10 minut.
Soczewicę mieszamy z przygotowanym szpinakiem i zmielonymi ziarnami, przyprawiamy do smaku.  Gotowym farszem smarujemy naleśniki.





4 komentarze:

Anonimowy pisze...

soczewica zielona , czerwona ?

margeta pisze...

Soczewica zielona, ale myślę, że i czerwona nadałaby się z powodzeniem.

Unknown pisze...

Jadłam w restauracji i teraz robię b.często w domu. Smakują wyśmienicie .

Unknown pisze...

Jadłam w restauracji i teraz robię b.często w domu. Smakują wyśmienicie .