- szklanka ugotowanej fasolki jaś
- marchew
- kawałek selera
- kawałek pora
-opcjonalnie : szczypiorek, papryka czerwona
- łyżka oliwy
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- płatki owsiane (3 łyżki)
- sól, majeranek, pieprz,
do panierowania: płatki kukurydziane lub ziarna słonecznika, pestki z dyni albo sezam
Marchew i seler starty.na tarce o grubych oczkach, por drobno pokrojony ( ewentualnie inne warzywka) podduś na oleju.
Płatki wsyp do miseczki, zalej wrzącą, osoloną wodą taką ilością , by sięgała 1 cm powyżej poziomu płatek.
Ugotowaną fasolkę przepuść przez praskę, dodaj podduszone warzywa, zmielone siemię i płatki owsiane, przypraw do smaku, wymieszaj. Formuj niewielkie kotleciki, obtocz w dowolnej panierce, smaż na złoty kolor lub piecz w piekarniku.
Podawaj z parowanymi warzywami lub dowolną surówką.
- marchew
- kawałek selera
- kawałek pora
-opcjonalnie : szczypiorek, papryka czerwona
- łyżka oliwy
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- płatki owsiane (3 łyżki)
- sól, majeranek, pieprz,
do panierowania: płatki kukurydziane lub ziarna słonecznika, pestki z dyni albo sezam
Marchew i seler starty.na tarce o grubych oczkach, por drobno pokrojony ( ewentualnie inne warzywka) podduś na oleju.
Płatki wsyp do miseczki, zalej wrzącą, osoloną wodą taką ilością , by sięgała 1 cm powyżej poziomu płatek.
Ugotowaną fasolkę przepuść przez praskę, dodaj podduszone warzywa, zmielone siemię i płatki owsiane, przypraw do smaku, wymieszaj. Formuj niewielkie kotleciki, obtocz w dowolnej panierce, smaż na złoty kolor lub piecz w piekarniku.
Podawaj z parowanymi warzywami lub dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz