- pół szklanki sezamu
- pół szklanki orzechów ziemnych
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki miodu z mniszka lub syropu klonowego
- kakao
- 4 łyżki ugotowanej na gęsto kaszy jaglanej
- 4 namoczone daktyle
- wiórki kokosowe 3 łyżki + do posypania
Ziarna wrzucam na rozgrzaną, suchą patelnię i krótko podprażam, zdejmuję z ognia, przesypuję do miseczki gdyż na gorącej patelni nadal by się prażyły. Porcjami mielę w młynku (lub w blenderze) na masło orzechowe. Przesypuję do miseczki, dodaję kaszę jaglaną, miód i kakao, mieszam na jednolitą masę.
Formuję kulki i obtaczam w wiórkach, wstawiam do lodówki na kilka godzin....
i z wnuczkiem bezkarnie się zajadamy.
- pół szklanki orzechów ziemnych
- pół szklanki orzechów włoskich
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 2 łyżki miodu z mniszka lub syropu klonowego
- kakao
- 4 łyżki ugotowanej na gęsto kaszy jaglanej
- 4 namoczone daktyle
- wiórki kokosowe 3 łyżki + do posypania
Ziarna wrzucam na rozgrzaną, suchą patelnię i krótko podprażam, zdejmuję z ognia, przesypuję do miseczki gdyż na gorącej patelni nadal by się prażyły. Porcjami mielę w młynku (lub w blenderze) na masło orzechowe. Przesypuję do miseczki, dodaję kaszę jaglaną, miód i kakao, mieszam na jednolitą masę.
Formuję kulki i obtaczam w wiórkach, wstawiam do lodówki na kilka godzin....
i z wnuczkiem bezkarnie się zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz