sobota, 3 grudnia 2011

Kwas burakowy


- kilka czerwonych buraczków ( ok. 1 kg)
- 3 ząbki czosnku
-  skórka razowego chleba
- łyżka cukru
- woda

 Obrane buraczki kroimy w plastry i układamy w słoiku lub w kamiennym naczyniu dodajemy czosnek,
cukier, skórkę chleba i zalewamy przegotowaną  wodą . Słój przykrywamy  gazą,
zawiązujemy i odstawiamy w cieple miejsce na 4-5 dni,  mieszając go czasami
najlepiej drewnianą łyżką..
Gdy płyn ma kwaśno- winny smak odcedzamy i przechowujemy w zakręconych butelkach
w  chłodnym miejscu.
Tak przyrządzony kwas świetnie odtruwa organizm,  ma działanie wybitnie zasadowe, zawiera mnóstwo mikroelementów m.in.magnez, żelazo i wapń, potas, cynk, sód, witaminy B1, B2, PP,  a przede wszystkim krzem.
 Nadaje się  na barszcz czerwony  i do picia .
Niestety czasami taki kwas zapleśnieje, wtedy w żadnym wypadku nie nadaje się do spożycia .
 Należy go wylać i zrobić nowy.


Brak komentarzy: