sobota, 3 grudnia 2011

Kwas burakowy


- kilka czerwonych buraczków ( ok. 1 kg)
- 3 ząbki czosnku
-  2 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- płaska łyżeczka  soli
- woda

 Obrane buraczki kroimy w plastry i układamy w słoiku lub w kamiennym naczyniu dodajemy zgnieciony czosnek, sól i ziarna. Układamy ciasno by  plastry nie wypływały. Zalewam przegotowaną , przestudzoną wodą .
 Słój przykrywamy  gazą,
zawiązujemy i odstawiamy w cieple miejsce na 4-5 dni,  mieszając go czasami
najlepiej drewnianą łyżką..
Gdy płyn ma kwaśno- winny smak odcedzamy i przechowujemy w zakręconych butelkach
w  chłodnym miejscu.
Tak przyrządzony kwas świetnie odtruwa organizm,  ma działanie wybitnie zasadowe, zawiera mnóstwo mikroelementów m.in.magnez, żelazo i wapń, potas, cynk, sód, witaminy B1, B2, PP,  a przede wszystkim krzem.
 Nadaje się również do przygotowania barszczu czerwonego  i do picia .
 Jezelii chcemy pić kwas z buraków w celach zdrowotnych, powinniśmy zaczynać od niewielkich ilości np.1/4 szklanki soku rozcieńczone z  1/4 szklanki wody.
Kwas rozpuszcza kamienie w nerkach, a ich za szybkie usunięcie nie jest wskazane.

Niestety czasami taki kwas zapleśnieje, wtedy w żadnym wypadku nie nadaje się do spożycia .
 Należy go wylać i zrobić nowy.




Brak komentarzy: