- 3 ziarna pieprzu
- płaska łyżeczka soli
- woda
Obrane buraczki kroimy w plastry i układamy w słoiku lub w kamiennym naczyniu dodajemy zgnieciony czosnek, sól i ziarna. Układamy ciasno by plastry nie wypływały. Zalewam przegotowaną , przestudzoną wodą .
Obrane buraczki kroimy w plastry i układamy w słoiku lub w kamiennym naczyniu dodajemy zgnieciony czosnek, sól i ziarna. Układamy ciasno by plastry nie wypływały. Zalewam przegotowaną , przestudzoną wodą .
Słój przykrywamy gazą,
zawiązujemy i odstawiamy w cieple miejsce na 4-5 dni, mieszając go czasami
najlepiej drewnianą łyżką..
Gdy płyn ma kwaśno- winny smak odcedzamy i przechowujemy w zakręconych butelkach
w chłodnym miejscu.
Tak przyrządzony kwas świetnie odtruwa organizm, ma działanie wybitnie zasadowe, zawiera mnóstwo mikroelementów m.in.magnez, żelazo i wapń, potas, cynk, sód, witaminy B1, B2, PP, a przede wszystkim krzem.
Nadaje się również do przygotowania barszczu czerwonego i do picia .
zawiązujemy i odstawiamy w cieple miejsce na 4-5 dni, mieszając go czasami
najlepiej drewnianą łyżką..
Gdy płyn ma kwaśno- winny smak odcedzamy i przechowujemy w zakręconych butelkach
w chłodnym miejscu.
Tak przyrządzony kwas świetnie odtruwa organizm, ma działanie wybitnie zasadowe, zawiera mnóstwo mikroelementów m.in.magnez, żelazo i wapń, potas, cynk, sód, witaminy B1, B2, PP, a przede wszystkim krzem.
Nadaje się również do przygotowania barszczu czerwonego i do picia .
Jezelii chcemy pić kwas z buraków w celach zdrowotnych, powinniśmy zaczynać od niewielkich ilości np.1/4 szklanki soku rozcieńczone z 1/4 szklanki wody.
Kwas rozpuszcza kamienie w nerkach, a ich za szybkie usunięcie nie jest wskazane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz