- pół szklanki mąki żytniej
- 2- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu sztucznego lub z mniszka ( ja daję z mniszka)
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka kakao
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- pół łyżeczki sody
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki cukru na karmel
- imbir, przyprawa do piernika, zmielone goździki według uznania
Dwie łyżki cukru zrumienić na patelni, gdy zacznie brązowieć zalać wrzącą wodą ( ok. pół szklanki).
Do ciepłego karmelu dodać miód i cukier i przyprawy, zamieszać, jeżeli potrzeba dolać wody do pełnej szklanki.. Wystudzić.
Siemię lniane zalać wrzącą wodą (pół szklanki), gdy napęcznieje i zrobi się zawiesina należy odlać jedną trzecią szklanki.
Mąkę z sodą przesiać na stolnicę, zrobić dołek wlać szklankę karmelu z miodem , 1/3 szklanki zawiesiny z siemienia, olej i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką.Ciasto ma być gęste.
Włożyć do lodówki na 2- 3 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na kawałki, rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wyciąć ciasteczka foremkami lub szklanką. Ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem. Piec ok 10 - 15 minut. Po wystudzeniu można polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować .
Pierniczki można upiec wcześniej i schować przed łasuchami :)) do zamykanego pudełeczka.
Lukier robimy ucierając cukier puder i sok z cytryny.
Święta tuż, tuż. Dlatego powoli już należy przygotować świąteczne menu . Pamiętajmy o przygotowaniu potraw wigilijnych ale również posiłków ( przekąski i dania gorące np. bigos, stogonow wege, gołąbki) na pozostałe dni no i oczywiście nie zapomnijmy o surówkach i sałatkach..
Jeżeli chcecie skorzystać z mojej podpowiedzi szukajcie pomysłów w etykiecie :
bezkrwawa wigilia i "święta wegańskie"( są tam umieszczone przepisy na różne święta, Wigilię, Wielkanoc i urodziny).
Myślę, że znajdziecie coś dla siebie.
Życzę bezstresowych i udanych przygotowań.
Dobranoc :)
1 komentarz:
pięknota ten kocurek!!!
Prześlij komentarz