sobota, 17 grudnia 2011

Piernik wegański

  r
-  3 szklanki mąki
-   3/4 szklanki oleju
-  pół szklanki miodu sztucznego ja daję miód z mniszka
-  pół szklanki wody
-  pół szklanki mleka roślinnego
  - ok 3 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę )
 -  3 łyżki płatków owsianych
-   2 czubate łyżki siemienia lnianego
-  1 łyżeczka kakao
   -  1  płaska  łyżeczka sody
-  2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru 
-  bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, skórka z pomarańczy, ziarna słonecznika

 Najpierw przygotowuję karmel  i zamienniki jaj.
1. .Łyżkę cukru rumienię w szerokim garnku lub na patelni  i rozprowadzam kilkoma łyżkami wody,
    dodaję miód, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i kakao, mieszam na jednolitą masę .
    Zostawiam do wystudzenia.
 2. Płatki owsiane zalewam gorącą wodą, tak by je zajęła., przykrywam,  pozostawiam do napuchnięcia.
3.  Siemię lniane zalewam wrzątkiem wody (ok. pół szklanki), od czasu do czasu mieszając.
     Po wystudzeniu odlewam 1/4 szklanki zawiesiny.

 Do przesianej mąki z sodą dodaję wystudzony miód z karmelem, płatki , zawiesinę z siemienia,
olej, mleko, wodę i cukier, mieszam łyżką, dodaję oprószone w mące bakalie ( zapobiegnie to opadaniu bakalii na spód ciasta). Po wymieszaniu wlewam ciasto do foremki keksówki (32cm,;na 11cm)
i piekę 1 godzinę w temp.180 stopni C.
Dno foremki  należy wyłożyć  papierem pergaminowym.lub posmarować olejem i posypać bułką tartą .
Wystudzony piernik owijam  w folię spożywczą i zostawiam co najmniej na  4-6 dni ( a można i dwa tygodnie) by dojrzał..
Przed podaniem przekroić na trzy placki, przełożyć marmoladą i masą orzechową. , oblać czekoladą.

 Masa  orzechowa.

  -  pół l mleka sojowego( daję waniliowe)
 -  2 budynie wegańskie ( na pół litra mleka )
                 ( lub w zastępstwie
                   - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                       -2 łyżki mąki pszennej )
 -  4 łyżki cukru
 - cukier waniliowy
 -  3/4 szklanki zmielonych orzechów
 -  pół kostki margaryny wegańskiej
 Z mleka mąki, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń, wystudzić.
 Margarynę miksujemy z orzechami dodając  po łyżce zimnego budyniu na jednolitą masę.
 Marmoladę przeznaczoną do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając. Pozwoli to dłużej przechować piernik, ponieważ  zapobiegnie  fermentacji.




6 komentarzy:

bierzkijeichodz pisze...

Uwielbiam pierniki,chyba zaryzykuję i zrobię w/g Twojego przepisu.Pozdrawiam

margeta pisze...

Piernik można śmiało piec,jest smaczny, zaletą jest jego długa przydatność do "spożycia":)
Napisz czy zdecydowałeś się ...wierzę że się udał.

Anonimowy pisze...

Piernik wygląda obłędnie ! Wogóle te wszystkie Twoje przepisy wegańskie sa wspaniałe :) ja tez jestem weganka i bede czesto z nich korzystac :)

margeta pisze...

Anonimowa!to wielka radość, że mogę komuś podsunąć jakiś pomysł. Cieszę się i zapraszam do korzystania z przepisów.
Dzięki za miłe słówka:)
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Witam,
Chciałam zrobić ten piernik na święta tylko jak zrobić dokładnie tą masę? Bo Pani mówiła, że poda dokładny przepis za kilka dni :)

margeta pisze...

Anonimowy, przepraszam:) Ostatnio często przebywam na wsi i nie mam tu (jeszcze)dostępu do netu. Zamieszczam przepis na masę może przyda się na Sylwestra.