r
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki miodu sztucznego ja daję miód z mniszka
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka roślinnego
- ok 3 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę )
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru
- bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, skórka z pomarańczy, ziarna słonecznika
Najpierw przygotowuję karmel i zamienniki jaj.
1. .Łyżkę cukru rumienię w szerokim garnku lub na patelni i rozprowadzam kilkoma łyżkami wody,
dodaję miód, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i kakao, mieszam na jednolitą masę .
Zostawiam do wystudzenia.
2. Płatki owsiane zalewam gorącą wodą, tak by je zajęła., przykrywam, pozostawiam do napuchnięcia.
3. Siemię lniane zalewam wrzątkiem wody (ok. pół szklanki), od czasu do czasu mieszając.
Po wystudzeniu odlewam 1/4 szklanki zawiesiny.
Do przesianej mąki z sodą dodaję wystudzony miód z karmelem, płatki , zawiesinę z siemienia,
olej, mleko, wodę i cukier, mieszam łyżką, dodaję oprószone w mące bakalie ( zapobiegnie to opadaniu bakalii na spód ciasta). Po wymieszaniu wlewam ciasto do foremki keksówki (32cm,;na 11cm)
i piekę 1 godzinę w temp.180 stopni C.
Dno foremki należy wyłożyć papierem pergaminowym.lub posmarować olejem i posypać bułką tartą .
Wystudzony piernik owijam w folię spożywczą i zostawiam co najmniej na 4-6 dni by dojrzał..
Po tym czasie przekroić na trzy placki, przełożyć marmoladą i masą orzechową. , oblać czekoladą.
Masa orzechowa.
- pół l mleka sojowego( daję waniliowe)
- 2 budynie wegańskie ( na pół litra mleka )
( lub w zastępstwie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej )
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów
- pół kostki margaryny wegańskiej
Z mleka mąki, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń, wystudzić.
Margarynę miksujemy z orzechami dodając po łyżce zimnego budyniu na jednolitą masę.
Marmoladę przeznaczoną do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając. Pozwoli to dłużej przechować piernik, ponieważ zapobiegnie fermentacji.
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki miodu sztucznego ja daję miód z mniszka
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka roślinnego
- ok 3 łyżki cukru (dałam 1 łyżkę )
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka kakao
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru
- bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, skórka z pomarańczy, ziarna słonecznika
Najpierw przygotowuję karmel i zamienniki jaj.
1. .Łyżkę cukru rumienię w szerokim garnku lub na patelni i rozprowadzam kilkoma łyżkami wody,
dodaję miód, przyprawę do piernika, cynamon, imbir i kakao, mieszam na jednolitą masę .
Zostawiam do wystudzenia.
2. Płatki owsiane zalewam gorącą wodą, tak by je zajęła., przykrywam, pozostawiam do napuchnięcia.
3. Siemię lniane zalewam wrzątkiem wody (ok. pół szklanki), od czasu do czasu mieszając.
Po wystudzeniu odlewam 1/4 szklanki zawiesiny.
Do przesianej mąki z sodą dodaję wystudzony miód z karmelem, płatki , zawiesinę z siemienia,
olej, mleko, wodę i cukier, mieszam łyżką, dodaję oprószone w mące bakalie ( zapobiegnie to opadaniu bakalii na spód ciasta). Po wymieszaniu wlewam ciasto do foremki keksówki (32cm,;na 11cm)
i piekę 1 godzinę w temp.180 stopni C.
Dno foremki należy wyłożyć papierem pergaminowym.lub posmarować olejem i posypać bułką tartą .
Wystudzony piernik owijam w folię spożywczą i zostawiam co najmniej na 4-6 dni by dojrzał..
Po tym czasie przekroić na trzy placki, przełożyć marmoladą i masą orzechową. , oblać czekoladą.
Masa orzechowa.
- pół l mleka sojowego( daję waniliowe)
- 2 budynie wegańskie ( na pół litra mleka )
( lub w zastępstwie
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej )
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów
- pół kostki margaryny wegańskiej
Z mleka mąki, cukru waniliowego i cukru ugotować budyń, wystudzić.
Margarynę miksujemy z orzechami dodając po łyżce zimnego budyniu na jednolitą masę.
Marmoladę przeznaczoną do przekładania piernika należy wcześniej zagotować, energicznie mieszając. Pozwoli to dłużej przechować piernik, ponieważ zapobiegnie fermentacji.
6 komentarzy:
Uwielbiam pierniki,chyba zaryzykuję i zrobię w/g Twojego przepisu.Pozdrawiam
Piernik można śmiało piec,jest smaczny, zaletą jest jego długa przydatność do "spożycia":)
Napisz czy zdecydowałeś się ...wierzę że się udał.
Piernik wygląda obłędnie ! Wogóle te wszystkie Twoje przepisy wegańskie sa wspaniałe :) ja tez jestem weganka i bede czesto z nich korzystac :)
Anonimowa!to wielka radość, że mogę komuś podsunąć jakiś pomysł. Cieszę się i zapraszam do korzystania z przepisów.
Dzięki za miłe słówka:)
pozdrawiam
Witam,
Chciałam zrobić ten piernik na święta tylko jak zrobić dokładnie tą masę? Bo Pani mówiła, że poda dokładny przepis za kilka dni :)
Anonimowy, przepraszam:) Ostatnio często przebywam na wsi i nie mam tu (jeszcze)dostępu do netu. Zamieszczam przepis na masę może przyda się na Sylwestra.
Prześlij komentarz