ciasto naleśnikowe
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1.50 szklanki mleka roślinnego
- 1.50 szklanki wody
- 2.50 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- pieprz, majeranek, kurkuma, curry, imbir, oregano
- 2 łyżki oleju
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy pikantne ciasto naleśnikowe,
smażymy na patelni naleśniki.
farsz:
- 40 dag szpinaku mrożonego
- kilka pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- jedna cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- sól , pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę i czosnek drobno pokroić.
Tak przygotowane zeszklić na oliwie dodać szpinak , odparować ,
zagęścić.
Doprawić do smaku .
Naleśniki smarować nadzieniem zwijać w tzw . rulonik , kroić na mniejsze części.
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1.50 szklanki mleka roślinnego
- 1.50 szklanki wody
- 2.50 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- pieprz, majeranek, kurkuma, curry, imbir, oregano
- 2 łyżki oleju
Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy pikantne ciasto naleśnikowe,
smażymy na patelni naleśniki.
farsz:
- 40 dag szpinaku mrożonego
- kilka pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- jedna cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- sól , pieprz
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę i czosnek drobno pokroić.
Tak przygotowane zeszklić na oliwie dodać szpinak , odparować ,
zagęścić.
Doprawić do smaku .
Naleśniki smarować nadzieniem zwijać w tzw . rulonik , kroić na mniejsze części.
Paszteciki - naleśniki lekko posmarować ciastem naleśnikowym i obtoczyć w bułce tartej.
Przed podaniem podsmażyć na rumiano..
Przed podaniem podsmażyć na rumiano..
3 komentarze:
Mniam :D Jaka dobra kombinacja, i te naleśniki też ciekawe, ja zawsze robię z dodatkiem budyniu albo skrobi kukurydzianej, ale te mielone płatki brzmią lepiej do treściwych wersji :) Tylko jak je mielisz, młynkiem do kawy? Czy masz jakaś maszynkę kuchenną do tego?
Kasiu,płatki mielę w młynku do kawy, mam też maszynkę ręczną do mielenia, ale wygodniej i szybciej jednak w młynku.
pozdrawiam:)
Aha, dziękuję :)
Prześlij komentarz