- jedna cebula
- szklanka kaszy jaglanej
- półtorej szklanki wody
- łyżeczka ziaren gorczycy
- pól łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki oleju
- ok. łyżeczka soli
- garść prażonego na suchej patelni sezamu
Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oleju.
Do garnka o grubym dnie wsyp ziarna gorczycy, gdy zaczną pękać i strzelać dodaj kaszę,
podduszoną cebulę i kurkumę, podpraż kilka minut ciągle mieszając.
Następnie dodaj sól i ostrożnie wlej wrzątek, zamieszaj, przykryj pokrywką
i gotuj 20 minut na wolnym ogniu, gdy kasza wchłonie cały płyn.
Po wyłożeniu na talerz posyp podprażonym sezamem.
Podawać z surówką z dowolnych warzyw.
2 komentarze:
kaszę jaglana uwielbiam w każdej postaci może być z brokułem też,
pozdrawiam
u mnie dzisiaj królują bułeczki
j
Kasza przygotowana w ten sposób jest niesamowita. Nareszcie odnalazłem jej smak. Dziękuję.
Prześlij komentarz