poniedziałek, 19 marca 2012

Kasza jaglana z brokułem.


  - pół małego brokuła  ugotowanego al dente
-  jedna cebula
-  szklanka kaszy jaglanej
- półtorej szklanki wody
-  łyżeczka ziaren gorczycy
-  pól łyżeczki kurkumy
-  4 łyżki oleju
-  ok. łyżeczka soli
- garść prażonego na suchej patelni sezamu

 Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oleju.
Do  garnka o grubym dnie wsyp ziarna gorczycy, gdy zaczną pękać i strzelać dodaj kaszę,
podduszoną cebulę i kurkumę, podpraż kilka minut ciągle mieszając.
Następnie dodaj sól i ostrożnie wlej wrzątek, zamieszaj, przykryj pokrywką
i  gotuj 20 minut na wolnym ogniu, gdy kasza wchłonie cały płyn.
 Po wyłożeniu na talerz posyp podprażonym sezamem.
 Podawać z  surówką z dowolnych warzyw.

2 komentarze:

jadwiga pisze...

kaszę jaglana uwielbiam w każdej postaci może być z brokułem też,
pozdrawiam
u mnie dzisiaj królują bułeczki
j

Anonimowy pisze...

Kasza przygotowana w ten sposób jest niesamowita. Nareszcie odnalazłem jej smak. Dziękuję.