sobota, 14 kwietnia 2012

Salatka z kulkami

kulki:
 -  szklanka ugotowanej soczewicy
-  cebulka
-   kilka pieczarek 
-  3  łyżki  zmielonych płatków owsianych
-  sól . pieprz
-  olej 
 Ugotowaną soczewicę przepuścić przez maszynkę.
 Pamiętajmy,że soczewica namoczona 3-4 godziny znacznie szybciej  się gotuje, wystarczy 5-8 minut gotowania , by uzyskać soczewicę al dente.
Pieczarki pokroić i poddusić na oleju z drobno pokrojona cebulką. Połączyć  wszystkie składniki, z  masy formować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na rumiano.

  Sałatka.:
 - pomidor
-  szczypiorek
 -  brokuł ( tym razem wykorzystałam odcięte od  różyczek brokuła  łodyżki)
-  sezam
 - łyżka oliwki z oliwek
Warzywa kroimy , delikatnie mieszamy z oliwką.
Na półmisku układamy kuleczki, obsypujemy sałatką.
Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.




Sałatka może być zrobiona z innych składników, ważne by była kolorowa.

2 komentarze:

karo pisze...

Wyglada bardzo apetycznie :) A brokul ma byc surowy???

margeta pisze...

Karo! Brokuł jest gotowany al dente, różyczki wykorzystałam do sałatki z brokułem, tofu i słonecznikiem, natomiast pozostałe łodyżki zawsze wykorzystuję dodając do potraw. W kuchni starajmy się by nic nie marnować, zresztą te łodyżki są smaczne i zdrowe. pozdrawiam:)