poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Krokodylki

2.50 kg małych ogórków pokroić na dwie lub cztery części,
 zasypać 4 łyżkami soli  i odstawić na kilka godzin.
 Po tym czasie odlać wodę( sok) z solą.
 Do ogórków dodać dwie główki czosnku pokrojonego w plastry.
 Zalać gorącą zalewą


 Zalewa:
                                    - 60 dag cukru
                                    -  1.5 szklanki octu
                                    -  8 łyżek oleju

Do ogórków dodać pokrojoną papryczkę chili  lub 1 łyżeczkę chili,
lub ostrej sproszkowanej  papryki, wymieszać.
Całość zostawić na 2-3 dni, od czasu do czasu należy zamieszać . Ogórki w tym czasie zmienią kolor i są już  smaczne ale jeśli chcemy by doczekały zimy należy je  ładować do słoików . Nie pasteryzować.
 Wynieść do piwnicy .





Brak komentarzy: