2.50 kg małych ogórków pokroić na dwie lub cztery części,
zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie odlać wodę( sok) z solą.
Do ogórków dodać dwie główki czosnku pokrojonego w plastry.
Zalać gorącą zalewą
Zalewa:
- 60 dag cukru
- 1.5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
Do ogórków dodać pokrojoną papryczkę chili lub 1 łyżeczkę chili,
lub ostrej sproszkowanej papryki, wymieszać.
Całość zostawić na 2-3 dni, od czasu do czasu należy zamieszać . Ogórki w tym czasie zmienią kolor i są już smaczne ale jeśli chcemy by doczekały zimy należy je ładować do słoików . Nie pasteryzować.
Wynieść do piwnicy .
zasypać 4 łyżkami soli i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie odlać wodę( sok) z solą.
Do ogórków dodać dwie główki czosnku pokrojonego w plastry.
Zalać gorącą zalewą
Zalewa:
- 60 dag cukru
- 1.5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
Do ogórków dodać pokrojoną papryczkę chili lub 1 łyżeczkę chili,
lub ostrej sproszkowanej papryki, wymieszać.
Całość zostawić na 2-3 dni, od czasu do czasu należy zamieszać . Ogórki w tym czasie zmienią kolor i są już smaczne ale jeśli chcemy by doczekały zimy należy je ładować do słoików . Nie pasteryzować.
Wynieść do piwnicy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz