środa, 15 sierpnia 2012

Torcik mocno czekoladowy

ciasto
 -  szklanka mleka roślinnego
-  pół szklanki oleju
-  2 łyżki octu jabłkowego
-  2 łyżki dżemu
-  pół szklanki cukru
-  2 czubate łyżki  ciemnego kakao
-  3 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
( odczekać aż namokną)
-  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 i 3/4 szklanki mąki
 Mleko mieszamy z octem, odczekujemy chwilę by zagęstniało, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. . wlewamy do średniej wielkości  tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp.180 st.C.
Po wystudzeniu przekroić na trzy cienkie placki, przełożyć masą czekoladową, dowolnie udekorować.



   masa czekoladowa : 

-   2/3  szklanki kaszy jaglanej
-  2  szklanki wody
-  1/4 szklanki płatków migdałowych
-  1 łyżka syropu  

-  czekolada gorzka
-  3 łyżki mleka roślinnego
-  4 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli lubimy słodko)
-  2 łyżki kakao
-  2 łyżki zmielonych orzechów
-  kilka drobno pokrojonych  daktyli

Pierwsze cztery składniki gotujemy do miękkości kaszy. Lekko ciepłe miksujemy  blenderem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (mniejszy garnek z czekoladą  umieszczamy w większym z wodą i podgrzewamy) dodajemy cukier, mleko i kakao.
 Czekoladę miksujemy ze zblendowaną  kaszą , dodajemy orzechy i daktyle.




Wegańskie słodkości- edycja letniaOrganizator: kikimora

5 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Bardzo fajny blog, przepisy na ciasta i pasty super. będę tu zaglądać. Wszystko takie domowe jak u mamy:)
ASia

jadwiga pisze...

pyszne ciasto
pozdrawiam
j

margeta pisze...

ASiu, zapraszam do korzystania z przepisów! Życzę udanych wypieków! pozdrawiam

margeta pisze...

Jadwigo, dzięki za odwiedziny. W lecie jestem troszkę zabiegana działka, przetwory, koniecznie zajrzeć do blogosfery:) no a czasami trzeba odpocząć czyli troszeczkę poleniuchować :) pozdrawiam

Aurora pisze...

o tak tak tak :D