ciasto
- szklanka mleka roślinnego
- pół szklanki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki dżemu
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
( odczekać aż namokną)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 szklanki mąki
Mleko mieszamy z octem, odczekujemy chwilę by zagęstniało, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. . wlewamy do średniej wielkości tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp.180 st.C.
Po wystudzeniu przekroić na trzy cienkie placki, przełożyć masą czekoladową, dowolnie udekorować.
masa czekoladowa :
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka syropu
- czekolada gorzka
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 4 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli lubimy słodko)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- kilka drobno pokrojonych daktyli
Pierwsze cztery składniki gotujemy do miękkości kaszy. Lekko ciepłe miksujemy blenderem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (mniejszy garnek z czekoladą umieszczamy w większym z wodą i podgrzewamy) dodajemy cukier, mleko i kakao.
Czekoladę miksujemy ze zblendowaną kaszą , dodajemy orzechy i daktyle.
- szklanka mleka roślinnego
- pół szklanki oleju
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki dżemu
- pół szklanki cukru
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki płatków owsianych zalanych gorącą wodą
( odczekać aż namokną)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 szklanki mąki
Mleko mieszamy z octem, odczekujemy chwilę by zagęstniało, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. . wlewamy do średniej wielkości tortownicy. Pieczemy ok. 45 minut w temp.180 st.C.
Po wystudzeniu przekroić na trzy cienkie placki, przełożyć masą czekoladową, dowolnie udekorować.
masa czekoladowa :
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka syropu
- czekolada gorzka
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 4 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli lubimy słodko)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki zmielonych orzechów
- kilka drobno pokrojonych daktyli
Pierwsze cztery składniki gotujemy do miękkości kaszy. Lekko ciepłe miksujemy blenderem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (mniejszy garnek z czekoladą umieszczamy w większym z wodą i podgrzewamy) dodajemy cukier, mleko i kakao.
Czekoladę miksujemy ze zblendowaną kaszą , dodajemy orzechy i daktyle.
5 komentarzy:
Bardzo fajny blog, przepisy na ciasta i pasty super. będę tu zaglądać. Wszystko takie domowe jak u mamy:)
ASia
pyszne ciasto
pozdrawiam
j
ASiu, zapraszam do korzystania z przepisów! Życzę udanych wypieków! pozdrawiam
Jadwigo, dzięki za odwiedziny. W lecie jestem troszkę zabiegana działka, przetwory, koniecznie zajrzeć do blogosfery:) no a czasami trzeba odpocząć czyli troszeczkę poleniuchować :) pozdrawiam
o tak tak tak :D
Prześlij komentarz