- szklanka kaszy jaglanej
- pól szklanki płatków owsianych
- szklanka startych na grubej tarce lub drobno pokrojonych warzyw
(marchew, seler, kawałek cukinii lub dyni, por, cebula)
-2 łyżki zmielonego sezamu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka słodka. curry
Kaszę ugotować w 2 szklankach wody.Wystudzić. Płatki zalać prawie wrzącą wodą pół cm ponad poziom i zaczekać aż nasiąkną. Kaszę i płatki połączyć z przygotowanymi warzywami, zmielonymi ziarnami i przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku w.g uznania, w celu zagęszczenia masy można dodać trochę bułki tartej. Formować kotlety, można w formie kwadracików. Piec na złoty kolor
w piekarniku o temp. 200 st. C, lub smażyć na oleju.
- pól szklanki płatków owsianych
- szklanka startych na grubej tarce lub drobno pokrojonych warzyw
(marchew, seler, kawałek cukinii lub dyni, por, cebula)
-2 łyżki zmielonego sezamu
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- bułka tarta
- sól, pieprz, papryka słodka. curry
Kaszę ugotować w 2 szklankach wody.Wystudzić. Płatki zalać prawie wrzącą wodą pół cm ponad poziom i zaczekać aż nasiąkną. Kaszę i płatki połączyć z przygotowanymi warzywami, zmielonymi ziarnami i przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku w.g uznania, w celu zagęszczenia masy można dodać trochę bułki tartej. Formować kotlety, można w formie kwadracików. Piec na złoty kolor
w piekarniku o temp. 200 st. C, lub smażyć na oleju.
3 komentarze:
Już wiem co zrobię z kaszą jaglaną :)
Pozdrawiam
Własnie się pieką.
Ale zamiast bułki tartej dodałam troszkę otrąb pszennych i odrobinkę mielonego siemienia lnianego.
Prześlij komentarz