czwartek, 2 sierpnia 2012

Kotleciki jaglane

- szklanka kaszy jaglanej
-  pól szklanki płatków owsianych
-  szklanka startych na grubej tarce lub drobno pokrojonych  warzyw
  (marchew, seler, kawałek cukinii lub dyni,  por, cebula)
-2 łyżki zmielonego sezamu
-  2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
-  bułka tarta
- sól, pieprz, papryka słodka. curry

 Kaszę ugotować w 2 szklankach wody.Wystudzić. Płatki  zalać prawie wrzącą wodą pół cm ponad poziom i zaczekać aż nasiąkną. Kaszę i płatki połączyć z przygotowanymi warzywami, zmielonymi ziarnami i przyprawami. Masę dokładnie wymieszać i przyprawić do smaku w.g uznania,  w celu zagęszczenia masy można dodać trochę bułki tartej. Formować kotlety, można w formie kwadracików. Piec  na złoty kolor
w piekarniku o temp. 200 st. C,  lub smażyć na oleju.






3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Już wiem co zrobię z kaszą jaglaną :)
Pozdrawiam

Czarnowłosa pisze...

Własnie się pieką.

Czarnowłosa pisze...

Ale zamiast bułki tartej dodałam troszkę otrąb pszennych i odrobinkę mielonego siemienia lnianego.