środa, 8 sierpnia 2012

Warzywka na talerzu


 -  fasolka szparagowa
 - bób lub zielony groszek
  - cebula
  - marchew,
- cukinia
 -papryka
- olej
 - przyprawy

Fasolkę ugotować, Pozostałe warzywa poddusić na patelni z niewielką ilością oleju. podać z surówką.

Warzywa są bogatym i niezastąpionym źródłem witamin, skladników mineralnych , kwasów organicznych i błonnika, o każdej porze roku.Są też pkarmem objętościowym , nie dostarczają dużej ilości kalorii, powodują uczucie sytości.  Staraj się spożywać warzywa gotowane lub blanszowane, warzywa surowe powinny stanowić 1/4 spożywanych warzyw.  Surowe należy  dokładnie przeżuwać .
Pamiętajmy by nie zabrakło ich w żadnym posiłku. 
Warzyw nie należy moczyć długo w wodzie. Należy je przygotować bezpośrednio przed podaniem, krótko lecz dokładnie myjąc w zimnej wodzie.  Gotujemy je krótko ok. 15-30 minut, wrzucając do wrzątku, nie mogą być rozgotowane lecz lekko chrupiące.
 Najlepiej gotować warzywa nie obrane, gdyż w ten sposób zachowują wartości odżywcze.
Warzywa takie jak brokuł, kalafior, fasola należy gotować nie pokrojone i nie podzielone, gdyż w ten sposób tracą mniej witamin.
Podczas gotowania część witamin przechodzi do wywaru, dlatego wywar z gotowania warzyw należy przeznaczyć na zupy lub do odparowania sosów.
Korzystając z dostępu do świeżych warzyw, bawmy się przygotowaniem posiłku  i wymyślajmy najróżniejsze kompozycje warzywne.
Spożywając je, dostarczmy organizmowi cennych składników mineralnych i witamin..
 
















Brak komentarzy: