- pół szklanki mleka sojowego
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki przecieru z dyni
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- mąka (ok. 2.5- 3 szklanki)
nadzienie:
- kilka jabłka ( mogą być antonówki)
- cukier
- rodzynki.
- cynamon, cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
Obrane jabłka wrzucamy na podgrzany olej smażymy, mieszając, na wolnym ogniu do momenty aż się rozpadną na jednolitą masę (w razie potrzeby można dodać troszeczkę wody), dodajemy cukier i pozostałe składniki krótko gotujemy. Jabłka powinny mieć dość gęstą konsystencję. Studzimy, w tym czasie przygotowujemy ciasto.
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe ( ale nie gorące) mleko, sól, przecier z dyni i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na kształt prostokąta.
Nakladamy wystudzone usmażone jabłka zostawiając nie posmarowane brzegi.
Zwijamy ciasto do środka jak roladę, zlepiamy boki i kładziemy do prodiża ( na jedną połowę)
Z drugiej części ciasta powtarzamy czynność i gotowa struclę kładziemy obok poprzedniej.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Na wierzch możemy zrobić kruszonkę z mąki, oleju i cukru, posmarować wodą z cukrem, posypać grubym cukrem lub ziarnami .
Piec ok.35 minut.
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki przecieru z dyni
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- mąka (ok. 2.5- 3 szklanki)
nadzienie:
- kilka jabłka ( mogą być antonówki)
- cukier
- rodzynki.
- cynamon, cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
Obrane jabłka wrzucamy na podgrzany olej smażymy, mieszając, na wolnym ogniu do momenty aż się rozpadną na jednolitą masę (w razie potrzeby można dodać troszeczkę wody), dodajemy cukier i pozostałe składniki krótko gotujemy. Jabłka powinny mieć dość gęstą konsystencję. Studzimy, w tym czasie przygotowujemy ciasto.
Przygotowujemy rozczyn z dwóch łyżek mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałej mąki. dodajemy wyrośnięty rozczyn, ciepłe ( ale nie gorące) mleko, sól, przecier z dyni i wyrabiamy ciasto, tak długo aż ciasto zacznie odstawać od ręki, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy kilka minut.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość , przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, dzielimy ciasto na dwie części., z każdej formujemy kulę, którą wałkujemy na kształt prostokąta.
Nakladamy wystudzone usmażone jabłka zostawiając nie posmarowane brzegi.
Zwijamy ciasto do środka jak roladę, zlepiamy boki i kładziemy do prodiża ( na jedną połowę)
Z drugiej części ciasta powtarzamy czynność i gotowa struclę kładziemy obok poprzedniej.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Na wierzch możemy zrobić kruszonkę z mąki, oleju i cukru, posmarować wodą z cukrem, posypać grubym cukrem lub ziarnami .
Piec ok.35 minut.
2 komentarze:
Mam akurat jabłka w słoikach i już wiem co z nich zrobię :)
Wspaniała i doskonała! U mnie znikła w pół godziny po wyjęciu z pieca. Polecam.
Prześlij komentarz