- szklanka grochu łupanego
- ok. półtorej szklanki wody
- przyprawy:sól, majeranek, czosnek,
- mała marchew
- kawałek selera
- kawałek pora
- łyżka oliwy
- pół szklanki kaszy kuskus
- sól, pieprz ziołowy, majeranek, kilka kropel sosu sojowego
- płatki kukurydziane do panierowania
- olej do smażenia
Groch ugotuj w ok.półtorej szklanki przyprawionej wody na puree, w razie potrzeby dolej wody.
Ugotowany groch jeszcze ciepły zmieszaj z majerankiem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wystudź.
Marchew i seler starty.na tarce o grubych oczkach, por drobno pokrojony podduś na oleju.
Kaszę kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącą, osoloną wodą taką ilością , by sięgała 2 cm powyżej poziomu kaszy.
Grochowe puree, warzywa i kuskus przypraw do smaku, wymieszaj. Formuj kotlety, obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzy.
Smaż na złoty kolor.
Podawaj z surówką.
- ok. półtorej szklanki wody
- przyprawy:sól, majeranek, czosnek,
- mała marchew
- kawałek selera
- kawałek pora
- łyżka oliwy
- pół szklanki kaszy kuskus
- sól, pieprz ziołowy, majeranek, kilka kropel sosu sojowego
- płatki kukurydziane do panierowania
- olej do smażenia
Groch ugotuj w ok.półtorej szklanki przyprawionej wody na puree, w razie potrzeby dolej wody.
Ugotowany groch jeszcze ciepły zmieszaj z majerankiem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wystudź.
Marchew i seler starty.na tarce o grubych oczkach, por drobno pokrojony podduś na oleju.
Kaszę kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącą, osoloną wodą taką ilością , by sięgała 2 cm powyżej poziomu kaszy.
Grochowe puree, warzywa i kuskus przypraw do smaku, wymieszaj. Formuj kotlety, obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzy.
Smaż na złoty kolor.
Podawaj z surówką.
1 komentarz:
Groch uwielbiam, ale kotletów z jego dodatkiem jeszcze nie próbowałam, więc koniecznie muszę zrobić podobne w najbliższych dniach ;) Wyglądają bardzo smakowicie ;)
Prześlij komentarz