wtorek, 24 lutego 2015

Kotlety z grochu i kuskus w chrupiącej panierce.

 - szklanka grochu łupanego
-  ok. półtorej szklanki wody
-  przyprawy:sól, majeranek, czosnek,
  - mała  marchew
  -  kawałek selera
  -  kawałek pora
  -  łyżka oliwy
   -  pół szklanki kaszy kuskus
- sól, pieprz ziołowy, majeranek, kilka kropel sosu sojowego
-  płatki kukurydziane do panierowania
- olej do smażenia

Groch ugotuj w ok.półtorej szklanki przyprawionej  wody na puree, w razie potrzeby dolej wody.
Ugotowany groch jeszcze ciepły zmieszaj z majerankiem i  przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Wystudź.
Marchew i seler starty.na tarce o grubych oczkach, por drobno pokrojony podduś na oleju.
Kaszę kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzącą, osoloną wodą  taką ilością , by sięgała 2 cm powyżej poziomu kaszy.
Grochowe puree, warzywa i kuskus przypraw do smaku, wymieszaj.  Formuj kotlety, obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzy.
Smaż na złoty kolor.
Podawaj z surówką.


1 komentarz:

Ania S pisze...

Groch uwielbiam, ale kotletów z jego dodatkiem jeszcze nie próbowałam, więc koniecznie muszę zrobić podobne w najbliższych dniach ;) Wyglądają bardzo smakowicie ;)