czwartek, 26 lutego 2015

Kapuśniak ze świeżej kapusty.

 -  marchew
-  pietruszka
-  kawałek selera
-  kawałek pora
-  cebulka
-  łyżka oliwy
-  1/4małej główki  białej kapusty
-  łyżka koncentratu pomidorowego
-  sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy
-  ząbek czosnku

Świeżą kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy. W tym czasie gotujemy wywar  z warzyw, dodajemy przyprawy i drobno pokrojoną cebulkę zeszkloną na łyżce oleju. Po ok.10 min. gotowania wrzucamy poszatkowaną kapustę , gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i roztarty czosnek.
 Zupę możemy  zagęścić łyżką  ciemnej zasmażki. Przyprawiamy do smaku.






Brak komentarzy: