sobota, 7 lutego 2015

Risotto z warzywami.

- pół szklanki ryżu najlepiej  arborio
- marchew
- kilka pieczarek
- kawałek selera
- kawałek pora
- kawałek papryki
- 2-3 liście pekinki
- pół puszki kukurydzy
- koperek
- kieliszek białego wina 
- półtorej szklanki bulionu
-  plus warzywa na bulion: marchew, pietruszka, seler, por
- sól, pieprz,oregano,curry
-  oliwa
 
Gotujemy bulion z warzyw, przyprawiamy do smaku, odlewamy potrzebną ilość i  stawiamy w cieple.
Przygotowujemy również warzywa.
Marchew, seler, por i pieczarki pokrój i podduś na rozgrzanej  patelni, pod koniec dodaj pokrojone liście pekinki i kurydzę,  posól do smaku.

W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp ryż i zeszklij go, następnie dodaj kieliszek wina i część gorącego bulionu, często mieszając.
 Dadaj podduszone warzywa i posiekany koperek do gotującego się ryżu, przypraw do smaku.
Podlej następną porcją bulionu, gdy poprzednia się wchłonie i  często mieszaj.
Warzywa i bulion powinny być gorące.
Gdy ryż wypije całą porcję potrzebnego bulionu, zdejmij z ognia, przykryj i  postaw na chwilę,by doszedł.

  Risotto  z warzywami można podawać jako samodzielne danie lub np. z kotletem sojowym i dowolną surówką.


.



1 komentarz:

Ania S pisze...

Bardzo lubię takie warzywne dania i bardzo często jem podobne. Wszystko wygląda bardzo smakowicie :)