- pół szklanki ryżu najlepiej arborio
- marchew
- kilka pieczarek
- kawałek selera
- kawałek pora
- kawałek papryki
- 2-3 liście pekinki
- pół puszki kukurydzy
- koperek
- kieliszek białego wina
- półtorej szklanki bulionu
- plus warzywa na bulion: marchew, pietruszka, seler, por
- sól, pieprz,oregano,curry
- oliwa
Gotujemy bulion z warzyw, przyprawiamy do smaku, odlewamy potrzebną ilość i stawiamy w cieple.
Przygotowujemy również warzywa.
Marchew, seler, por i pieczarki pokrój i podduś na rozgrzanej patelni, pod koniec dodaj pokrojone liście pekinki i kurydzę, posól do smaku.
W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp ryż i zeszklij go, następnie dodaj kieliszek wina i część gorącego bulionu, często mieszając.
Dadaj podduszone warzywa i posiekany koperek do gotującego się ryżu, przypraw do smaku.
Podlej następną porcją bulionu, gdy poprzednia się wchłonie i często mieszaj.
Warzywa i bulion powinny być gorące.
Gdy ryż wypije całą porcję potrzebnego bulionu, zdejmij z ognia, przykryj i postaw na chwilę,by doszedł.
Risotto z warzywami można podawać jako samodzielne danie lub np. z kotletem sojowym i dowolną surówką.
.
- marchew
- kilka pieczarek
- kawałek selera
- kawałek pora
- kawałek papryki
- 2-3 liście pekinki
- pół puszki kukurydzy
- koperek
- kieliszek białego wina
- półtorej szklanki bulionu
- plus warzywa na bulion: marchew, pietruszka, seler, por
- sól, pieprz,oregano,curry
- oliwa
Gotujemy bulion z warzyw, przyprawiamy do smaku, odlewamy potrzebną ilość i stawiamy w cieple.
Przygotowujemy również warzywa.
Marchew, seler, por i pieczarki pokrój i podduś na rozgrzanej patelni, pod koniec dodaj pokrojone liście pekinki i kurydzę, posól do smaku.
W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp ryż i zeszklij go, następnie dodaj kieliszek wina i część gorącego bulionu, często mieszając.
Dadaj podduszone warzywa i posiekany koperek do gotującego się ryżu, przypraw do smaku.
Podlej następną porcją bulionu, gdy poprzednia się wchłonie i często mieszaj.
Warzywa i bulion powinny być gorące.
Gdy ryż wypije całą porcję potrzebnego bulionu, zdejmij z ognia, przykryj i postaw na chwilę,by doszedł.
Risotto z warzywami można podawać jako samodzielne danie lub np. z kotletem sojowym i dowolną surówką.
.
1 komentarz:
Bardzo lubię takie warzywne dania i bardzo często jem podobne. Wszystko wygląda bardzo smakowicie :)
Prześlij komentarz