-75dag soczewicy
- dwa średniej wielkości ziemniaki (ugotowane!)
- 45 dag pieczarek
- cebula
- szczypiorek
- koperek = dużo koperku :)
- sól, pieprz, curry, majeranek, ulubione przyprawy
- ok 1/3 szklanki oliwy lub dobrego oleju
ciasto:
- 75 dag mąki
- ok 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Soczewicę namaczamy na kilka godzin, a potem krótko gotujemy ok 3-5 minut, lekko solimy. Wystudzoną przepuszczamy przez maszynkę lub praskę razem z ugotowanym ziemniakami. Drobno posiekaną cebulę i pokrojone w drobną kostkę pieczarki podsmażamy na oliwie, (oliwa sprawia, że farsz się nie rozsypuje), pod koniec dodajemy posiekany koper, szczypior i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Farsz powinien być intensywnie i smakowicie przyprawiony.
Z przesianej mąki, oleju, soli i wody zagniatamy ciasto, tak, by było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odczekujemy chwilę, by odpoczęło i dzielimy na części. Każdą część systematycznie rozwałkujemy, wykrawamy za pomocą szklaneczki kółka, nakładamy wcześniej przygotowany farsz i łączymy brzegi.
Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie, wskazane jest dodanie łyżki oleju, ok 2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy na sito, przekładamy na talerz, studzimy.
- 45 dag pieczarek
- cebula
- szczypiorek
- koperek = dużo koperku :)
- sól, pieprz, curry, majeranek, ulubione przyprawy
- ok 1/3 szklanki oliwy lub dobrego oleju
ciasto:
- 75 dag mąki
- ok 2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Soczewicę namaczamy na kilka godzin, a potem krótko gotujemy ok 3-5 minut, lekko solimy. Wystudzoną przepuszczamy przez maszynkę lub praskę razem z ugotowanym ziemniakami. Drobno posiekaną cebulę i pokrojone w drobną kostkę pieczarki podsmażamy na oliwie, (oliwa sprawia, że farsz się nie rozsypuje), pod koniec dodajemy posiekany koper, szczypior i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku. Farsz powinien być intensywnie i smakowicie przyprawiony.
Z przesianej mąki, oleju, soli i wody zagniatamy ciasto, tak, by było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odczekujemy chwilę, by odpoczęło i dzielimy na części. Każdą część systematycznie rozwałkujemy, wykrawamy za pomocą szklaneczki kółka, nakładamy wcześniej przygotowany farsz i łączymy brzegi.
Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie, wskazane jest dodanie łyżki oleju, ok 2 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy na sito, przekładamy na talerz, studzimy.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany koperek, zdejmujemy z ognia i dodajemy pierogi. Mieszając, podrzucając garnkiem staramy się by każdy pierożek został obtoczony w koperku.
Gotowe ? więc pora na Sobótkę :), czyli na Palinockę pod Światowidem
https://www.facebook.com/ |
3 komentarze:
A czy nadają się do zamrożenia? Pozdrawiam :)
Jak najbardziej, pierogi można zamrozić. Te zostały przygotowane na sobótkowy poczęstunek na Palinockę.
"tradycyjne sobótkowe pierogi z soczewicą, które błyskawicznie rozeszły się po wydarzeniu w jego kuluarach;"
Koniecznie muszę w końcu zrobić wege pierożki. Tak mnie kuszą... Pięknie wyglądają aż ślinka cieknie ;)
Prześlij komentarz