sobota, 5 grudnia 2015

Pierogi z ziemniakami.

 ciasto:
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
-  mąka ok. 2.5 szklanki, może być gryczana
- sól
- łyżka oleju

Mąkę zmieszać z ciepłą  wodą,dodać olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić.  Ciasto ma być elastyczne.Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać  łyżką cedzakową na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.
Uwaga: Pierogi nie będą się do siebie kleiły, jeżeli do wody w której je gotujemy dodamy łyżkę oleju.


farsz:
 - mała miseczka ugotowanych ziemniaków
- średnia cebula
- sól, ostra papryka, pieprz ziołowy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koperku

Ziemniaki przepuść przez maszynkę. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przyprawy, wymieszać z ziemniakami.




1 komentarz:

Aneta Mlodzikova pisze...

wow, taka prosta alternatywa dla ruskich