ciasto:
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
- mąka ok. 2.5 szklanki, może być gryczana
- sól
- łyżka oleju
Mąkę zmieszać z ciepłą wodą,dodać olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne.Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać łyżką cedzakową na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.
Uwaga: Pierogi nie będą się do siebie kleiły, jeżeli do wody w której je gotujemy dodamy łyżkę oleju.
farsz:
- mała miseczka ugotowanych ziemniaków
- średnia cebula
- sól, ostra papryka, pieprz ziołowy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koperku
Ziemniaki przepuść przez maszynkę. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przyprawy, wymieszać z ziemniakami.
- szklanka przegotowanej ciepłej wody
- mąka ok. 2.5 szklanki, może być gryczana
- sól
- łyżka oleju
Mąkę zmieszać z ciepłą wodą,dodać olej i sól,
zagnieść wolne ciasto, starannie wyrobić. Ciasto ma być elastyczne.Podzielić na części, przykryć miseczką , by nie wysychało.
Każdą część rozwałkować dość cienko, szklaneczką wycinać kółka , nakładać farsz , zlepiać pierogi.
Wkładać partiami do wrzącej wody, gdy wypłyną na wierzch, gotować 1 minutę, wybierać łyżką cedzakową na durszlak. Odsączone wyłożyć na talerz.
Uwaga: Pierogi nie będą się do siebie kleiły, jeżeli do wody w której je gotujemy dodamy łyżkę oleju.
farsz:
- mała miseczka ugotowanych ziemniaków
- średnia cebula
- sól, ostra papryka, pieprz ziołowy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki koperku
Ziemniaki przepuść przez maszynkę. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przyprawy, wymieszać z ziemniakami.
1 komentarz:
wow, taka prosta alternatywa dla ruskich
Prześlij komentarz